Έργο Δημητρίου Σκουρτέλη. (Λεπτομέρεια) |
Ενώ σημειώνονται ήδη κρούσματα κορωνοϊού σε 1023 Σχολικές Μονάδες σύμφωνα με δημοσιεύματα, (δες εδώ) και άγνωστος αριθμός κρουσμάτων στα ιδιωτικά φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών κλπ.
Ενώ η Κυβέρνηση εντείνει τα μέτρα προφύλαξης κατά του ιού στον πληθυσμό με κλείσιμο επιχειρήσεων, περιορισμό ελεύθερης κυκλοφορίας και κύρια με την “μάσκα παντού”
Η ίδια Κυβέρνηση, ταυτόχρονα, καθιερώνει με ΦΕΚ
(δες εδώ:) στις 31 Οκτωβρίου 2020 την χαλάρωση της υποχρεωτικής επιβολής της μάσκας στα σχολεία και τα υπόλοιπα ιδιωτικά και δημόσια Ιδρύματα με εκπαιδευτικό χαρακτήρα!
Συγκεκριμένα καθιερώνει τα “Διαλείμματα μάσκας” για να “αποφορτίζονται οι μαθητές” και … “να ενισχύεται η σωστή χρήση της μάσκας”
(το επίμαχο κείμενο πιο κάτω)
Επισημαίνουμε:
1) πως η αφαίρεση της μάσκας θα γίνεται με απόφαση του ίδιου του εκπαιδευτικού ο οποίος καλείται να ερμηνεύσει τις οδηγίες χωρίς να έχει ανάλογη ιατρική εκπαίδευση και φυσικά, μπορεί και να θεωρηθεί υπεύθυνος για τυχόν εμφάνιση κρουσμάτων στο σχολείο λόγω κακής ερμηνείας των οδηγιών!
2) Η ίδια η Κυβέρνηση με τον πιο επίσημο και αμετάκλητο τρόπο αναγνωρίζει πως οι μάσκες “φορτίζουν” τους μαθητές. Και όμως για να επιβάλλουν το μέτρο μας έλεγαν πως η μάσκα παίζει … “εκπαιδευτικό ρόλο” (Βατόπουλος: (*) “Η χρήση της μάσκας παίζει και έναν εκπαιδευτικό ρόλο”. (εδώ)
Εδώ λοιπόν φαίνεται πως η Κυβέρνηση αγνοεί τα λεγόμενα των ...ειδικών.
---------------
Καλείστε λοιπόν να κρίνετε την αντιφατικότητα των μέτρων, και την έλλειψη σταθερής πολιτικής στο θέμα του ιού. Ο μέσος πολίτης έχει την εντύπωση πως εμπαίζεται και πως στην πλάτη του παίζονται παιχνίδια που δεν έχουν καμία σχέση με την Υγεία του.
Μήπως τα ανοιχτά σχολεία στοχεύουν στην διάδοση και όχι τον περιορισμό του ιού μέσω των παιδιών, που αποδεδειγμένα, αντιμετωπίζουν άριστα τον ιό, αλλά μπορούν να τον μεταδώσουν στις οικογένειές τους, ώστε να επιτευχθεί έτσι μια “ανοσία αγέλης” με ήπιο τρόπο;
Θα το δεχόμουν αν πίστευα πως υπάρχει λογική στις κυβερνητικές ενέργειες και αποφάσεις. Το πιθανότερο είναι πως πρέπει να έχουν εμφανιστεί στους μαθητές πολλά ψυχολογικά και παθολογικά προβλήματα λόγω της συνεχούς χρήσης της ...εκπαιδευτικής μάσκας και αυτό οδήγησε στην καθιέρωση του “διαλείμματος μάσκας”.
Το γεγονός είναι πως η μάσκα εφαρμόστηκε πρώτα στα σχολεία και μετά στον γενικό πληθυσμό, και τώρα αρχίζει να καταργείται και πάλι πρώτα στα σχολεία. Πως χαρακτηρίζετε αυτούς που πειραματίζονται, για να μην πω “παίζουν” με τα παιδιά;
(*) Ο Βατόπουλος δηλώνει σύμφωνα με τον ιστότοπο του ΕΣΔΥ, (εδώ) :
“Πτυχιούχος της Iατρικής Σχoλής Παv/μίoυ Aθηvώv (1978), της Ιατρικής Ειδικότητας Μικρoβιoλoγίας (1985 Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός») με εξειδίκευση στην Κλινική Μικροβιολογία (1987). Κατέχει τους ακόλουθους μεταπτυχιακούς τίτλους: Διδακτορική Διατριβή στο Εργαστήριo Υγιειvής και Επιδημιoλoγίας της Ιατρικής Σχολής Παv/μίoυ Αθηvώv (1980) και MSc in Medical Microbiology, London School of Hygiene and Tropical Medicine, University of London 1986 (Υποτροφία Βρεττανικού Συμβουλίου) με εξειδίκευση στηv εφαρμoγή της Μoριακής Βιoλoγίας στη διάγvωση και στη μελέτη της επιδημιoλoγίας τωv λoιμωδώv voσημάτωv. Από το 2003 είναι Καθηγητής Μικροβιολογίας & Διευθυντής του Τομέα Μικροβιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Απο το 2009 στα πλαίσια Συμφωνίας Σύμπραξης της ΕΣΔΥ με το ΚΕΕΛΝΠΟ έχει αναλάβει την Επιστημονική Υπευθυνότητα του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας.”
Το επίμαχο κείμενο του ΦΕΚ:
“Κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, σε συνθήκες ηρεμίας των παιδιών στην τάξη και σε χρόνο που οι μαθητές/τριες δεν καλούνται να μιλούν, οι εκπαιδευτικοί μπορούν σε τακτά διαστήματα να δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά για «διάλειμμα μάσκας» ώστε να επέρχεται αποφόρτιση των παιδιών και να ενισχύεται η σωστή χρήση της μάσκας. Αυτό μπορεί να γίνεται τόσο μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, όσο και σε εξωτερικούς χώρους καθώς και κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας του σχολείου.
Ενδεικτικά, μπορεί να δίνεται οδηγία για ολιγόλεπτη προσεκτική αφαίρεση της μάσκας μέσα στην τάξη κατά τη διάρκεια ανάγνωσης κειμένου από εκπαιδευτικό ή ατομικής εργασίας από τους μαθητές/τριες, έχοντας ανοικτά τα παράθυρα όσο είναι δυνατόν.
Στο διάλειμμα σε εξωτερικό χώρο μπορεί να γίνεται ολιγόλεπτη αφαίρεση της μάσκας αφού τα παιδιά τηρήσουν αποστάσεις, παραμένοντας στην ίδια θέση τα λίγα λεπτά που δεν θα φορούν μάσκα. Δεν θα γίνεται χρήση μάσκας όταν τα παιδιά τρώνε ή πίνουν, οπότε πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις. Χρήση μάσκας δεν πρέπει να γίνεται κατά το μάθημα της γυμναστικής ή όταν τα παιδιά έχουν έντονη σωματική άσκηση, οπότε επίσης πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.”