Προσέξτε αυτές τις προεξοχές στον τοίχο πίσω από την κολώνα. Σύντομα θα καταλάβετε τι είναι. |
Αιώνιο μνημείο η Ακρόπολη. Εθνική κληρονομιά.
Ναι, αλλά, και αιώνια ένδειξη της αδιαφορίας που και σήμερα ακόμη οι γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων δείχνουν στα μνημεία της Ιστορίας τους.
Γιατί η Ακρόπολη, από την εποχή του Περικλή δεν έμεινε ως είχε, αλλά χτίστηκαν ένα σωρό μνημεία πάνω της, όπως ο αδριάντας του Ρωμαίου Αγρίππα -που πριν ήταν του Ευμένη της Περγάμου- του οποίου η βάση κυριαρχεί στα Προπύλαια, ή ο Ναός της ...θεάς Ρώμης του οποίου σώζεται η επιγραφή, και ένα σωρό άλλες κατασκευές που δεν σώθηκαν αλλά μαρτυρούν οι ιστορικοί.
Και όμως, παρ' όλο τον συνεχή οικοδομικό ...οργασμό, τα Προπύλαια του Χρυσού Αιώνα παρέμειναν ατελείωτα!!!
Ο τρόπος τοποθέτησης των λίθων με τα "άπεργα" |
Θα πρέπει να εξηγήσουμε ίσως πως χτίζονταν τα αρχαία ελληνικά κτίρια. Οι πέτρες κατεργάζονταν σχεδόν τέλεια πριν τοποθετηθούν, αλλά, αφήνονταν σε κατάλληλα σημεία προεξοχές (που ονομάζονταν "άπεργα") όπου δένονταν με σκοινί στον γερανό που τοποθετούσε τους λίθους στη θέση τους.
Μετά την τοποθέτηση, οι προεξοχές αφαιρούνταν από τους χτίστες.
Το αιώνιο μνημείο της (αρχαίας, "εθνικής" και Ύπατης) Ελληνικής αδιαφορίας. Ο ατέλειωτος τοίχος των Προπυλαίων στην Ακρόπολη της Αθήνας... |
Στον τοίχο των Προπυλαίων, αυτές οι προεξοχές αφέθηκαν ως είχαν.
Τόσοι αιώνες πέρασαν από την εποχή του Περικλή μέχρι να "καταστρέψουν" τα μνημεία οι Χριστιανοί, αλλά κανένας από εκείνους τους γνήσιους Έλληνες δεν καταδέχτηκε να βάλει μια σκαλωσιά και να σπάσει τα αναθεματισμένα αυτά "άπεργα".
Αυτή ήταν η εκτίμηση που έτρεφαν για το μνημείο αυτό οι "εθνικοί" Έλληνες και ειδικά οι Αθηναίοι, αλλά και τόσοι δωρητές και κατασκευαστές μνημείων τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους. (Αδριανός, Ηρώδης ο Αττικός, Οκταβιανός Αύγουστος και ένα σωρό άλλοι...)
Σημείωση του Δημήτρη Σκουρτέλη:
Μέχρι τώρα με κατηγορούσαν πως ασχολούμαι με θέματα που δεν ανήκουν στην εικαστική μου ειδίκευση.
Τώρα που ασχολούμαι με τέτοια θέματα τι θα πουν άραγε;
Μέχρι τώρα με κατηγορούσαν πως ασχολούμαι με θέματα που δεν ανήκουν στην εικαστική μου ειδίκευση.
Τώρα που ασχολούμαι με τέτοια θέματα τι θα πουν άραγε;
Από τον Χρυσό Αιώνα ως την επικράτηση του Χριστιανισμού, οι Έλληνες έκαναν επίδειξη επτά αιώνων αδιαφορίας για την κλασική Ακρόπολη, ενώ έχτιζαν νέα μνημεία καταστρέφοντας την αρμονία της....
ΑπάντησηΔιαγραφή