Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

"Μου δίνεις την Ελλάδα, πάρε την Αλγερία" Η αρχή του σημερινού χάους στη Γαλλία...





Από το βιλίο "La guerre de Crimee" του Alain Goutman. (σελ. 29 κ. έ.)

Μετάφραση από τα Γαλλικά: Δ. Σκουρτέλης

Ο Τσάρος Αλέξανδρος
"...τον Μάρτη του 1821 ξεσπά μια εξέγερση  στην Πελοπόννησο, δίνοντας το σύνθημα της επανάστασης στους Έλληνες ενάντια στην από καιρό Οθωμανική κυριαρχία. Σαν παραδοσιακός προστάτης των Ορθόδοξων Χριστιανών, ο Τσάρος, [Αλέξανδρος] θα επέμβει υπέρ τους; Θα του χρειάζονταν γι αυτό η καθαρή υποστήριξη της Γαλλίας, γιατί οι παραδοσιακοί του σύμμαχοι, οι Άγγλοι και οι Αυστριακοί, δεν του δείχνουν παρά δυσπιστία. Έτσι, στις 18 Ιουλίου, καλεί τον Κόμη Φερονέ, πρεσβευτή της Γαλλίας, και του προτείνει ένα παζάρι:
"Βάλτε το κουμπάσσο" (ναυτικό διαβήτη) "από το Στενό του Γιβραλτάρ μέχρι τα Στενά των Δαρδανελλίων. Δείτε τι σας αρέσει, και βασιστείτε όχι μόνο στην συναίνεση, αλλά και στην ειλικρινή και αποτελεσματική βοήθεια της Ρωσίας"
---------------
...Ο Δούκας λοιπόν απαντά απλά στις προτάσεις του Τσάρου, πως η Γαλλία επιθυμεί την ειρήνευση των δυο πλευρών, αλλά, φυσικά "αν αυτή η συμφιλίωση θα ήταν αδύνατη, η τάση της Γαλλίας θα την έφερνε να ενώσει τις τύχες της με αυτές της Ρωσίας"
Μια δήλωση πλατωνική, που θα μείνει χωρίς συνέπειες (σχόλιο μτφρ: παρακάτω λέει άλλα) Διχασμένος ανάμεσα στην θρησκευτική του παρόρμηση και τις αρχές της Ιεράς Συμμαχίας, ο (Τσάρος) Αλέξανδρος δεν καταφέρνει να αποφασίσει αν οι Έλληνες είναι Ορθόδοξοι που μάχονται για την πίστη τους, ή επαναστάτες υπήκοοι του Σουλτάνου, του νόμιμου ηγεμόνα τους. Αφού δίστασε για λίγο, αρκέστηκε στην διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Υψηλή Πύλη.

Επεισόδιο της κατάκτησης της Αλγερίας από τους Γάλλους:
Η Άλωση της Κωνσταντίνης
.....Πάντως, αν δεν μπορούσε να γίνει τίποτα με τον Ρήνο, υπάρχει η Μεσόγειος, και αυτό το προτεκτοράτο της Αλγερίας, όπου συσσωρεύονται οι δυσκολίες. Γιατί να μην χρησιμοποιηθεί η δύναμη; (Σημ. του μτφρ. : από την Γαλλία)
Όταν του ζήτησαν τη γνώμη, ο Τσάρος έδωσε γενναιόδωρα την ευλογία του στο σχέδιο, υποσχέθηκε διπλωματική υποστήριξη, και μάλιστα έβαλε το Υπουργείο του να συντάξει αναφορές για τους Γάλλους "επί της μεθόδου υπερνικήσεως των Ανατολιτών" και "επί της απαιτουμένης υγιεινής εφαρμοζομένης επί των τοσούτως μεμολυσμένων περιοχών"  Αλληλεγγύη προς την "σύμμαχο"; σίγουρα όχι. Ο Νικόλαος (Σημ. του μτφρ. αλλάξαμε Τσάρο) δεν ενδιαφέρεται διόλου για την μοίρα της Αλγερίας, που αν την κατακτούσαν οι Γάλλοι, θα αναστάτωνε τον Σουλτάνο, επικυρίαρχο του Χουσεϊν, [της Αλγερίας] και θα τον βοηθούσε στα σχέδιά του...

Ο Τσάρος Νικόλαος

Στις 5 Ιουλίου 1830 το Αλγέρι συνθηκολογεί. Στην Αγία Πετρούπολη, παριστάμενος σε ασκήσεις του πυροβολικού της Φρουράς ο Τσάρος καλεί στο πεδίο βολής το Βαρόνο Μπουργκόν, επιτετραμμένο του (Γαλλικού) βασιλείου, και τον συγχαίρει:  "ετούτη η κατάκτηση"  ξεσπά, "με γεμίζει με τόση χαρά, σα να είχε γίνει από τούτα δω τα κανόνια που ρίχνουν τώρα δα..."

Σχόλια Δημήτρη Σκουρτέλη
Είναι λοιπόν προφανές πως, χωρίς κάποια επίσημη βέβαια συμφωνία, η Γαλλία πρόσφερε στη Ρωσία την αποδοχή της ύπαρξης του Νεοελληνικού κράτους, την αποστολή του “ειρηνευτικού” σώματος του Μαιζόν στον Μωριά και την ανοχή της στον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο 1828-29 που παγίωσε, με την Συνθήκη της Αδριανούπολης την Ελληνική Ανεξαρτησία.
Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία ανέχτηκε την κατοχή της Αλγερίας από την Γαλλία.
Κάποια στιγμή οι Αλγερινοί αναγνωρίστηκαν ως Γάλλοι πολίτες, σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα αντιαποικιοκρατικά τους αισθήματα.
Το 1954 οι Αλγερινοί ξεσηκώθηκαν απαιτώντας την ανεξαρτησία τους, που την πέτυχαν μετά αιματηρό αγώνα. Πολλοί από αυτούς, όμως, θέλησαν να παραμείνουν Γάλλοι και εγκαταστάθηκαν σε Γαλλικό έδαφος...


Ο Στρατηγός Μαιζόν.

Πηγές εικόνων:
http://www.tovima.gr/files/1/2012/12/%CE%A4%CE%A3%CE%91%CE%A1%CE%9F%CE%A3%20%CE%A1%CE%A9%CE%A3%CE%99%CE%91%CE%A3.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ce/La_prise_de_Constantine_1837_par_Horace_Vernet.jpg

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiByn8TFbpi3qh3vum8qXyKwmgMywgh-c-FQCjIRH3Rx98580impNqV874i0lsh9N1s5wfe69z_J_r78fHdhcqv2oD0h7gj5VX6lEMdz_AWDz1DKpDT5ZvJyhi6WB9NVWre3i9CizjH-6-3/s400/Vernet_nikolas_1.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου