Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Για το Άγιον Φως εσείς, για την Ολυμπιακή φλόγα εγώ...


Η πρώτη μεταλαμπάδευση της Ολυμπιακής φλόγας
σε μια Ναζιστική τελετή στο Βερολίνο το 1936

Διαβάζω πως η “Ένωση Αθέων” καταγγέλλει την μεταφορά του Αγίου Φωτός.
Αναρωτιέμαι τι θα πει ή τι έχει πει για την φασιστική (και παγανιστική) τελετή της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας...

Αν δεν υπολογίσουμε ένα σωρό "ακοίμητα φώτα" που πιθανόν έκαιγαν στην Ολυμπία, πουθενά δεν αναφέρεται τελετή αφής ή μεταφοράς φλόγας με αφορμή τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες.
Οι Έλληνες, γενικά, συνήθιζαν να μεταφέρουν φωτιά γιατί δεν ήταν εύκολο να ανάψουν νέα με τα μέσα της εποχής. Αυτό όμως δεν γινόταν με φλόγα, αλλά με διάφορα είδη βραδύκαυστου υλικού που σιγόκαιγε σε κάποιο δοχείο.
Μεταφορά ιερής φωτιάς αναφέρεται μετά την μάχη των Πλαταιών, και αλλού, από τη νήσο της Δήλου στην Λήμνο, όπου έσβηναν όλες οι φωτιές και άναβαν ξανά με αυτήν. Αυτό το τελευταίο, είναι πολύ πλησιέστερο στο σημερινό έθιμο του Αγίου Φωτός, παρά στην Ολυμπιακή φλόγα. Συνεπώς η τελετή της Ολυμπιακής φλόγας δεν μπορεί να θεωρηθεί Ελληνική.

Αλλά και ιστορικά, η τελετή της αφής ξεκίνησε το 1928, στο Άμστερνταμ, όπου εκεί άναψε η πρώτη Ολυμπιακή φλόγα (όχι στην Ελλάδα λοιπόν) Η πρώτη αφή της Ολυμπιακής φλόγας στην Ελλάδα έγινε το 1936, για να μεταφερθεί στους Ολυμπιακούς αγώνες που διοργάνωνε η Ναζιστική Γερμανία. Η ιδέα ήταν του Καρλ Ντίεμ, (ή κάποιου συνεργάτη του, πάντα Γερμανού βέβαια) η επίβλεψη ήταν του Γκαίμπελς, ενώ οι δαυλοί κατασκευάστηκαν από την (γερμανική φυσικά) βιομηχανία Κρουπ.

Το Γερμανικό συνεργείο που...
"ανακάλυψε" τους Ολυμπιακούς κύκλους.

Ήταν τόση η μανία να αποδείξουν ότι όλα σχετίζονταν με την αρχαία Ολυμπία, που κάποιος (πιθανότατα από την γερμανική αποστολή υπό την διεύθυνση της Λένι Ρίφενσταλ που κινηματογράφησε την τελετή) χάραξε σε ένα μάρμαρο εκεί τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους προσπαθώντας να το παρουσιάσει σαν αρχαίο σκάλισμα, ή έστω για να χρησιμοποιηθεί ως σκηνικό στο ντοκιμαντέρ -που είναι σχεδόν το ίδιο...
Οι οργανωτές μετέτρεψαν την σύγχρονη αυτή φασιστική τελετή σε μια πολύ ταιριαστή και κίτς αρχαιοελληνική ιεροπραξία. Οι ηθοποιοί που ανάβουν την φλόγα αποκαλούνται “ιέρειες” -άσε που γυναίκες δεν επιτρεπόταν στους αρχαίους αγώνες- και κάνουν επικλήσεις στους Ολύμπιους θεούς.

Να χαρώ εγώ κάτι "ιέρειες"...

Όπως:

Ιερά σιωπή!
Να ηχήσει όλος ο αιθέρας, η γη, η θάλασσα και οι πνοές των ανέμων.
Όρη και Τέμπη σιγήστε.
Ήχοι και φωνές πουλιών παύσατε.
Γιατί μέλλει να μας συντροφεύσει ο Φοίβος, ο Φωσφόρος Βασιλεύς.
Απόλλωνα, θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός,
στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα
για τη φιλοξενη πόλη της ...(όνομα της διοργανώτριας πόλης).
Και συ, ω Δία, χάρισε ειρήνη σ' όλους τους λαούς της Γης
και στεφάνωσε τους νικητές του Ιερού Αγώνα.


Καμιά σχέση λοιπόν δεν έχουν όλα αυτά με τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες.
 
Άλλωστε, ο ιδρυτής των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων Πιερ ντε Κουμπερτέν, έγραφε πως ο Αθλητισμός είναι ένα ισχυρό μέσον για να πειθαρχούν και να ηρεμούν  οι λαοί των Αποικιών.
"Les sports et la Colonisation", Revue Olympique (Ιανουάριος 1912) 7–10.  
Αλλά το θέμα είναι αλλού... Πως πρόκειται, επιπλέον, και για μια τελετή λατρείας των Ολύμπιων θεών, που γίνεται υπό την κάλυψη και την χορηγία της διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και του Νεοελληνικού κράτους.






13 σχόλια:

  1. Το θέμα είναι ότι άλλα τα ναύλα για την Ολυμπία και άλλα για την Ιερουσαλήμ. Άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας. Να ταξιδεύει το Άγιον Φως πρώτη θέση λες και είναι ο Ψινάκης; Εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί ένας αρχιεπίσκοπος να αγιάσει έναν αναπτήρα να μην μπαίνουμε και στα έξοδα, φίλε Δημήτρη; Τόσα κιλά ψωμί και τόσα λίτρα μαυροδάφνη έχουν αγιάσει στην καθισιά τους... Δεν μπορούν να κάνουν ένα θαύμα και για την οικονομία..; Εγώ νομίζω ότι ο Μεγαλοδύναμος δεν θα ενοχληθεί καθόλου. Του παιδιού μου το παιδί είναι δυο φορές παιδί μου λέει ο θυμόσοφος λαός άρα και το δημιούργημα (bic,zippo) του δημιουργήματος, δικιά Του η πατέντα..Φαντασία να υπάρχει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι δεν είχα σκεφτεί πως οι τελετές στην Ολυμπία, τα εισιτήρια των Επιτροπών και η μεταφορά της φλόγας από χιλιάδες δρομείς δεν στοιχίζουν τίποτα, βέβαια... Αλλωστε, τι να το κάνεις να διαφημίσεις και να στηρίξεις τους θεσμούς της χώρας σου στη Μέση Ανατολή... Τι είμαστε, Βυζαντινοί είμαστε; Τι μας νοιάζει; Ποιος ενδιαφέρεται για ένα βρωμοελληνικό Πατριαρχείο εκεί χάμου... Ενώ, φαντάσου, να πηγαίνει μια φλόγα από την Ολυμπία στον Χίτλερ ή τον Τζωρτζ Μπους! Τι τιμή για τον πολιτισμό μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Άγιο Φως είναι θΑΥΜΑ, και όχι 'διαφήμιση'.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ μιλάω για "διαφήμιση και στήριξη των θεσμών της χώρας μας στη Μέση Ανατολή" δηλαδή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Μην βάζεις στο στόμα μου πράγματα που δεν έχω πει.

      Διαγραφή
    3. Δεν το εννοούσα έτσι, αλλά ΟΚ σόρρυ.

      Διαγραφή
  3. Ααα δεν λέω... Από στήριξη των ελληνικών θεσμών στην Μέση Ανατολή πάμε καλά. Μέγιστα τα κέρδη της Ελλάδας από τα τόσα χρόνια πολιτισμικής επένδυσης με το πήγαινε-έλα του Αγίου Φωτός. Ποιος ξέρει που θα ήμασταν τώρα χωρίς αυτή ε..; Αναμένω συγκινημένος την μετονομασία του λόφου Γολγοθά σε λόφο Στρέφη σε αναγνώριση των προσπαθειών εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης να μην λείψει τίποτα στο Άγιο Φως κατά το πολύωρο ταξίδι του για την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φυσικά, Όταν οι γιοί των αγωνιστών του 1821 επιτέθηκαν στους Οθωμανούς το 1854 επειδή αυτοί παραχώρησαν δικαιώματα στους Καθολικούς στους Αγίους Τόπους, έκαναν βλακεία. Και όταν οι Αγγλογάλλοι απάντησαν κάνοντας απόβαση και κατέχοντας την Αθήνα και τον Πειραιά, μέχρι το 1857, είχαν δίκιο, μια που κανένα κέρδος δεν έχουμε από την στήριξη των ελληνικών θεσμών στη Μέση Ανατολή. (Κριμαϊκός πόλεμος) Περιέργως, οι πολιτισμένοι Αγγλόγαλλοι πολέμησαν για να πάρουν μερικά τετραγωνικά μέτρα στους Αγίους Τόπους από εμάς, και κανείς δεν τους λέει καθυστερημένους, άλλωστε δεν είναι κι όλας...
    Και για να κατανοήσουμε πως δεν αξίζει να υπερασπίζουμε τα ελληνικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή,, οι Αγγλόγαλλοι άφησαν πίσω τους πράκτορες που καμώνονται τους "σκεπτόμενους ανθρώπους" και προσπαθούν να σπάσουν αυτές τις μεσαιωνικές προκαταλήψεις που είναι υπεύθυνες για την καθυστέρηση της χώρας μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αλήθεια, κύριε Ζ, στην επόμενη αφή της ολυμπιακής φλόγας, να συμπεράνω πως θα δείξετε τον απαιτούμενο σεβασμό στους ολύμπιους και τον Αδόλφο Χίτλερ, έτσι;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έλεος με αυτή τη φαγωμάρα και τον διχασμό. Και τα δύο έθιμα είναι ελληνικά και αξίζουν να γίνονται με κάθε τιμή και λαμπρότητα. Ας σταματήσει πλέον η διχόνοια και η μεταξύ μας φαγομάρα. Εδώ συνυπάρχουμε με τόσους μουσουλμάνους, δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε μεταξύ μας χριστιανοί και εθνικοί; Ωραίοι Έλληνες είμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κατ' αρχήν θέλω να πω ότι από την στιγμή που ανακάλυψα το blog σου, φίλε Δημήτρη, διαβάζω μετά μανίας τις αναρτήσεις (ειδικά για την αρχαία Ελλάδα) κρατώντας την κοιλιά μου από τα γέλια..! Η έρευνα σου είναι καταπληκτική οι διηγήσεις σπαρταριστές και οι πηγές πολύτιμες για την εδραίωση του επιχειρήματος σου: ότι και οι αρχαίοι Έλληνες, οι γεννήτορες του πολυτραγουδισμένου Δυτικού πολιτισμού, ήταν απλοί άνθρωποι (και όχι εξωγήινοι που προλείαναν το έδαφος για την έλευση του Ελλάνιου Σώρρα) που μαζί με τις τρανές επιτυχίες τους, είχαν και εκκωφαντικές αποτυχίες. Καιρός ήταν να τα διαβάσουμε και αυτά από κάπου για μια ολοκληρωμένη ματιά στην Ελληνική αλλά και ανθρώπινη Ιστορία.

    That said που λένε και οι πράκτορες, στο θέμα του Κριμαϊκού το πράμα μιλάει μόνο του. Οι απόγονοι των αγωνιστών του '21 δεν επιτέθηκαν στους Οθωμανούς γιατί ανατρίχιαζαν στην σκέψη καθολικών να κατέχουν γη στους Αγίους Τόπους, αλλά γιατί τους έκαιγε η Μεγάλη Ιδέα που τόσα καλά μας έκανε και τότε και λίγο αργότερα (βέβαια προλαβαίνω να πω ότι δεν ήθελα σαφώς την Ελλάδα μέχρι την Λαμία, αλλά με πορδές δεν βάφονται αυγά, όπως και απεδείχθη). Τα κέρδη βέβαια της τότε στήριξης των Ελληνικών θεσμών στην Μέση Ανατολή πολλά. Κατοχή, χολέρα και η ΔΟΕ που θυμήθηκε τα δάνεια του Όθωνα. Χαλάλι όμως γιατί πληροφορίες λένε ότι τα Άγια Χώματα σε αντάλλαγμα της Ελληνικής στήριξης κουνήθηκαν αποκαλύπτοντας την είσοδο της Σπηλιάς. Αυτής που πήγαν να βρουν οι άλλοι Στρατηλάτες του '22 αλλά τελικά βρήκαν 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες...

    Τελικά είμαι της γνώμης ότι η φαιδρότητα παραμένει φαιδρή είτε φοράει δάφνινο στεφάνι είτε φοράει καλιμαύκι. Είτε αναβιώνει ένα ναζιστικό, όπως αποδεικνύεις, τελετουργικό, είτε θέλει να μεταφέρεται ένα κερί στην πρώτη θέση, με τιμές αρχηγού κράτος.

    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φυσικά είμαστε φαιδροί όταν κατηγορούμε ο ένας τον άλλον επειδή... μοιάζουμε τόσο, και επειδή οι αρχαίοι και οι μεσαιωνικοί Έλληνες έκαναν τα ίδια με διαφορετικό όνομα... Αυτό θέλει να αποδείξει το ιστολόγιο αυτό. Αλλά δεν μπορεί να αρνούμεθα τα τελευταία δυο χιλιάδες χρόνια της ιστορίας μας επειδή είμαστε πιστοί του Διός... και να κατηγορούμε τους παπάδες για... σκοταδισμό την ίδια ώρα... Ποιος γάιδαρος είπε τον άλλον κεφάλα; (γιατί πετεινός δεν υπάρχει) Η Ελλάδα επαναλαμβάνει εκνευριστικά την ιστορία της και δυστυχώς, το κύριο κεφάλαιο που επαναλαμβάνει είναι οι εμφύλιες συγκρούσεις...
    Ποτέ δεν θεοποίησα το Βυζάντιο, αλλά δεν μπορώ να κρύψω πως όλα όσα του καταλογίζουν έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. - Να χαρώ εγώ κάτι "ιέρειες"...
    Ολυμπιακή φλόγα και μαλακίες, αλλά οι κοπελίτσες τι σου φταίνε, πονηρέ πορνόγερε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΑΓΙΟ ΦΩΣ
    (302 Αναρτήσεις) ΕΔΩ:
    http://xairete.blogspot.gr/search/label/%CE%86%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CF%86%CF%89%CF%82

    ΑπάντησηΔιαγραφή