Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο, 15 Αυγούστου 2015

Υπάρχουν Εβραίοι στη Μάνη; Η σχέση τους με την αρχαία Σπάρτη.

Μια εκπληκτική λαϊκή παράδοση της Πελοποννήσου διασώζει ο Άγγλος ταξιδιώτης Πάτρικ Λη Φέρμορ, που ήταν και Σύνδεσμος με τους αντάρτες στην Κατοχή.
Είναι μια παράδοση που κανείς Έλληνας ερευνητής δεν θα πρόσεχε, γιατί θα ήταν επηρεασμένος από άλλους μύθους της φυλής... Όπου εδώ «μύθος»=παραμύθι, ψέμα…

Πιο κάτω όμως θα δούμε αν ισχύει η ίδια ερμηνεία στον Μύθο που θα ακούσουμε...

Από το παρακάτω κείμενο έχω αφαιρέσει όλες τις περιγραφικές λεπτομέρειες και τα αφηγηματικά στοιχεία που απομακρύνουν από το κύριο θέμα:

Υπάρχουν Εβραίοι στη Μάνη; Η σχέση τους με την αρχαία Σπάρτη.


“Καλά θα κάνεις να προσέχεις, αν πηγαίνεις πάνω στην Αναβρυτή. Είναι ένα περίεργο συνάφι”.
 
“Γιατί πρέπει να προσέχω;»
“Γιατί;” ρώτησε ο χωροφύλακας. “Θα σου πάρουν το σακάκι!”.
Ρώτησα γιατί τάχα θα πρέπει να τους φοβάται κανείς τόσο πολύ.
«Επειδή είναι Εβραίοι», είπε ο χωροφύλακας.
«Έτσι λένε» πρόσθεσε ένας Σπαρτιάτης.
«Και βέβαια είναι Εβραίοι», φώναξε ο Αρκάδας. «Όλοι οι χωριάτες στην Αναβρυτή και την Τρύπη είναι Εβραίοι. Πάντα ήτανε».
Οι άντρες, που μέχρι τώρα ήταν σοβαροί, ξεσπάσανε σε ακράτητα γέλια, με την ιδέα αυτών των δύο σημιτικών χωριών στην κορφή του Ταΰγετου.
Δεν είχα ακούσει για Εβραίους στην Πελοπόννησο. Απ’ ότι ήξερα, οι μόνοι Εβραίοι στην Ελλάδα ήταν οι Σεφαρντίμ.../…/… που μιλούσαν τα Ισπανικά του δεκάτου πέμπτου αιώνα και την Εβραϊκή διάλεκτο (Λαντίνο) …/…/… Όταν διώχτηκαν από την Ισπανία στα 1492, ../…/…ο Σουλτάνος τους άφησε να εγκατασταθούνε στις περιοχές της Κωνσταντινούπολης και της Θεσσαλονίκης.

Ρώτησα αν οι Εβραίοι της Αναβρυτής μιλούνε Ισπανικά.

«Όχι. Μιλούν Ελληνικά σαν κι εμάς. Όταν ο Άγιος Νίκωνας ο Μετανοείτε, ο απόστολος των Λακώνων, προσηλύτισε τους προγόνους μας στον Χριστιανισμό, οι άνθρωποι αυτοί ζούσανε στην πεδιάδα. Βρήκαν καταφύγιο πάνω στους γιδόβραχους κι από τότε ζουν εκεί. Πηγαίνουν στην εκκλησιά και παίρνουν μέρος στα Άγια Μυστήρια. Είναι καλοί άνθρωποι μα κι Εβραίοι μαζί.»

Ο Άγιος Νίκων ο Μετανοείτε.

«Φυσικά είναι», επανέλαβε ο γέρος από την Αρκαδία.
Ο άνθρωπος που μας οδηγούσε στα μωσαϊκά μας διηγήθηκε την ίδια ιστορία. Ήταν ένας παράξενος κόσμος, και Εβραίοι.
Μια τυχαία γνωριμία που είχαμε κάνει στο Μυστρά –αργότερα μάθαμε πως ήταν ο διευθυντής της Τράπεζας της νυσταλέας Σπάρτης. Επανέλαβα (σε αυτόν) τις ερωτήσεις για τους κατοίκους της Αναβρυτής. «Ναι», ειπε, «Όλοι λένε πως είναι Εβραίοι, μα κανείς δεν ξέρει γιατί ή από πού κατάγονται. Πολύ πιθανό να είναι μονάχα λόγια.»
Κι όμως ο Ελληνικός κόσμος, μ’ όλες τις αφομοιώσεις, τις διασπορές του και τις οδύσσειες διακλαδώσεις του, είναι ένα ανεξάντλητο κουτί της Πανδώρας. Σκέφθηκα την αφθονία που υπάρχει από παράξενες κοινότητες. (αναφέρει ένα σωρό ελληνικές μειονότητες και ομάδες)  -εάν όλοι αυτοί υπάρχουν, γιατί όχι και οι κρυπτο-Εβραίοι του Ταϋγέτου;


Πάτρικ Λη Φέρμορ, «Μάνη»


Σχόλιο του Δημήτρη Σκουρτέλη:

Αφού λοιπόν οι Εβραίοι της Αναβρυτής δεν είναι εξόριστοι Ισπανοί Εβραίοι, θα πρέπει να έχουν αρχαιότερη προέλευση. Συνδέονται, βάσει της λαϊκής αφήγησης, με τον εκχριστιανισμό των Μανιατών το Μεσαίωνα. Αυτοί οι παγανιστές Μανιάτες διατηρούσαν την πίστη τους από την αρχαιότητα μέχρι τον δέκατο μετά Χριστόν αιώνα. Μαζί με αυτήν, διατηρούσαν και μια
άλλη προγονική πίστη, όπως θα δούμε…

Δεν ξέρω αν οι Πελοποννήσιοι που έδωσαν την μαρτυρία στον Άγγλο ταξιδιώτη αγνοούσαν την προφανέστερη εξήγηση, (το πιθανότερο) ή την απέκρυψαν για να μην φανερωθεί η αλήθεια, που μας μαρτυράει η Παλαιά Διαθήκη, το εδάφιο της οποίας, προφανώς, αγνοεί και ο Άγγλος, και λόγω Αντισημιτισμού, θεωρείται αρκετά «ταπεινωτική»:

"Ο βασιλιάς των Σπαρτιατών Άρειος χαιρετίζει τον Ονία, τον Μέγα Αρχιερέα. Βρήκαμε σε μια γραφή (βιβλίο ή επιγραφή) για τους Σπαρτιάτες και τους Ιουδαίους, ότι είναι αδέλφια και κατάγονται από τον Αβραάμ."
(Μακκαβαίων Α΄, κεφ. ιβ΄ 20-21: «Άρειος βασιλεύς Σπαρτιατών Ονία ιερεί μεγάλω χαίρειν. Ευρέθη εν γραφή περί τε των Σπαρτιατών και Ιουδαίων,  ότι εισίν αδελφοί και ότι εισίν εκ γένους Αβραάμ.»)

Ο Κάδμος σε ανάγλυφο στην αρχαία Σπάρτη.

Η Ελληνική Μυθολογία μαρτυρά συγγένεια των Σπαρτιατών με τους Φοίνικες του Κάδμου. Οι Φοίνικες ήταν συγγενές φύλο με τους Εβραίους, άλλωστε μιλούσαν την ίδια γλώσσα και έχτισαν μαζί το ναό του Σολομώντα. Συγγενής όλων αυτών ήταν και ο αρχαιότατος Δαναός, που ήρθε από την Αίγυπτο.  Ίδια έθιμα των Σπαρτιατών με τους Φοίνικες της Καρχηδόνας διαπιστώνει ο Αριστοτέλης.


Περισσότερα στοιχεία, εδώ:Αναβρυτή
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ:

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ "ΕΘΝΙΚΟΙ" ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ.
"Ο Νίκων λοιπόν που καλά καλά δεν ξέρανε πούθε κρατά η σκούφια του, με την απειλή των όπλων και με τη θρησκευτική τρομοκρατία απειλώντας πως τάχα ο λοιμός θα αποδεκάτιζε τους κατοίκους, ζήτησε γραπτή υπόσχεση για τον εκτοπισμό των Εβραίων από μια ιστορική αρχαία πόλη [την Σπάρτη] που είχε διαχρονικά μέχρι τότε σχέσεις μαζί τους."

Βλάσης Ρασσιάς, μεγαλοσχήμων Έλλην "Εθνικός" στο 
"Όσιος Νίκων, η ντροπή της Σπάρτης".

Πηγές εικόνων:

https://netnewsgr.wordpress.com/category/ψυχαγωγία/page/256/
http://www.greekencyclopedia.com/nikwn-o-metanoeite-osios-pontos-metaxy-920-kai-925-sparti-per-998-p4486.html
https://sites.google.com/site/archaiaelladaealetheia/_/rsrc/1398855705061/home/archaia-athena-mia-pragmatike-phidopholia/e-phidolatreia-sten-archaia-peloponneso/img011145250.jpg

2 σχόλια:

  1. Όπως φαίνεται, όταν οι Βυζαντινοί ξερίζωσαν τις αρχαίες λατρείες στη Μάνη, δεν βρήκαν εκεί μόνο την θρησκεία των Ολυμπίων, αλλά και μια άλλη Πάτρια θρησκεία των Σπαρτιατών... Τον Ιουδαϊσμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ "ΕΘΝΙΚΟΙ" ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ.
    "Ο Νίκων λοιπόν που καλά καλά δεν ξέρανε πούθε κρατά η σκούφια του, με την απειλή των όπλων και με τη θρησκευτική τρομοκρατία απειλώντας πως τάχα ο λοιμός θα αποδεκάτιζε τους κατοίκους, ζήτησε γραπτή υπόσχεση για τον εκτοπισμό των Εβραίων από μια ιστορική αρχαία πόλη [την Σπάρτη] που είχε διαχρονικά μέχρι τότε σχέσεις μαζί τους."

    Βλάσης Ρασσιάς, μεγαλοσχήμων Έλλην "Εθνικός" στο "Όσιος Νίκων, η ντροπή της Σπάρτης".

    ΑπάντησηΔιαγραφή