Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2016

Τι γλώσσα μίλαγε ο Μέγας Αλέξανδρος;Όταν ο Αλέξανδρος ο Μακεδών έχανε την ψυχραιμία του ("σύμβολον θορύβου μεγάλου") μίλαγε Μακεδονικά.
Με άλλη ανάλυση, όταν γίνοταν μεγάλη φασαρία, φώναζε τους δικούς του, τους Υπασπιστές, φυσικά μιλώντας στη γλώσσα τους... "Μακεδονιστί".


Σημειωτέον πως η καταγωγή του Αλεξάνδρου και όλης της βασιλικής οικογένειας της Μακεδονίας δεν ήταν ντόπια, αλλά από το Άργος, ενώ και αυτή της μητέρας του προέρχοταν κατ’ ευθείαν από τον Αχιλλέα.
Φυσικό θα ήταν να μίλαγε συνήθως Ελληνικά.
Φυσικό όμως θα ήταν να γνώριζε και την ντόπια γλώσσα.


Πλούταρχος, βίος Αλεξάνδρου, 51. Επεισόδιο Κλείτου.


Μετάφραση Δημήτρη Σκουρτέλη


"Δεν έλεγχε τον θυμό του ο Αλέξανδρος και πήρε ένα από τα μήλα δίπλα του και το έριξε στον Κλείτο, και ζήταγε να πάρει το μαχαίρι του Αριστοφάνη, ενός από τους σωματοφύλακες, και επειδή έρχοταν όλοι τρέχοντας και παρακαλούσαν, πήδηξε πάνω 
φωνάζοντας στα Μακεδονικά 
τους υπασπιστές του. Και αυτό ήταν σημάδι μεγάλης αναστάτωσης."

Το αρχικό κείμενο
"οὐκέτι φέρων τὴν ὀργὴν Ἀλέξανδρος, μήλων παρακειμένων ἑνὶ βαλὼν ἔπαισεν αὐτὸν" (τον Κλείτο) "καὶ τὸ ἐγχειρίδιον ἐζήτει. τῶν δὲ σωματοφυλάκων ἑνὸς Ἀριστοφάνους φθάσαντος ὑφελέσθαι, καὶ τῶν ἄλλων περιεχόντων καὶ δεομένων, ἀναπηδήσας ἀνεβόα Μακεδονιστὶ καλῶν τοὺς ὑπασπιστάς· τοῦτο δ’ ἦν σύμβολον θορύβου μεγάλου"Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου