Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Θεοδόσιος: Κατά Ελλήνων ή κατά Αιρετικών;




Όπως και με τους περίφημους “αναθεματισμούς της Εκκλησίας κατά των Ελλήνων” , που αποδείξαμε πως στρέφονται κατά των αιρετικών, έτσι και οι νόμοι του Θεοδοσίου είχαν τον ίδιο στόχο, και όχι τους “Ελληνες”.

Επιπλέον, μαθαίνουμε πως δεν εφαρμόστηκαν ποτέ!!!




























Ιδού και σε μετάφραση το κείμενο της "Εκκλησιαστικής Ιστορίας" του Ερμεία Σωζομενού:

(Εισαγωγή του ΙΒ κεφαλαίου)

"Πως θέλησε ο Θεοδόσιος να ενώσει όλες τις αιρέσεις. Τι εισηγήθηκε για τους Ναυατιανούς Αγγέλιο και Σισίνιο. Και, όταν έγινε πάλι Σύνοδος. πως ο βασιλιάς αποδέχτηκε μόνον όσους πίστευαν το Ομοούσιον, ενώ όσους πίστευαν άλλα, τους έδιωξε από τις εκκλησίες."


(Και ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το ίδιο κεφάλαιο)

"Ο δε βασιλιάς (Θεοδόσιος) με τους νόμους που σύντασσε, διέταζε πως οι ετερόδοξοι (και από τα παρακάτω συνάγεται πως οι ετερόδοξοι είναι οι αιρετικοί και όχι οι παγανιστές) να μην λειτουργούνται, να μην κατηχούν περί πίστεως, να μην γίνονται επίσκοποι ή να χειροτονούν άλλους (επιμένετε πως μιλάει για τους παγανιστές;)  και τους μεν να διώχνονται από πόλεις και χωριά, και τους άλλους να μην έχουν νομικά δικαιώματα (: ατιμία) και να μην έχουν δικαίωμα να πολιτεύονται, όπως και οι άλλοι.
Και έγραφε βαριές τιμωρίες στους νόμους. Αλλά δεν τις εφάρμοζε. Δεν ήθελε να τιμωρεί, αλλά να γεννά φόβο στους υπηκόους του, για να έχουν ίδιες ιδέες με αυτόν περί τα θεία. Έτσι, επιβράβευε όσους άλλαζαν ιδέες με τη θέλησή τους."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου