Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Ελληνοκεντρικές απάτες. Η πηγή του Φιλίππου που διατηρείται εν λειτουργία μέχρι σήμερα.



Είναι αδύνατον να συγκρατηθεί κανείς όταν οι ελληνοκεντρικές απάτες επεκτείνονται και σε ξένες γλώσσες. Η Φιλίππειος κρήνη, κατά το δημοσίευμα, είναι το αρχαιότερο εν χρήσει υδραυλικό έργο στον κόσμο!
Στο μεταξύ, έγκυρα δημοσιεύματα περιγράφουν το έργο ως κατασκευή του 1845 μΧ. στο σημείο που υποτίθεται πως στρατοπεδευσε ο Φίλιππος, στο σημερινό χωριό Νεστάνη της Αρκαδίας.
Άσε που και ο τελευταίος γνώστης ξέρει πως οι Έλληνες της κλασικής περιόδου δεν χρησιμοποιούσαν αψίδες!
Άλλωστε, το αρχαίο κείμενο που παρατίθεται για τεκμηρίωση, του περιηγητή Παυσανία, που επισκέφθηκε το μέρος, δεν μιλάει σαφώς για χτιστή βρύση αλλά γενικά για πηγή. Βέβαια το ένα δεν αποκλείει το άλλο, αλλά σίγουρα η περιγραφή του περιηγητή δεν ξεκαθαρίζει τίποτα. Είδε λέει ερείπια της “σκηνής” (= οχυρού στρατοπέδου) του Φιλίππου και του χωριού, είδε και μια πηγή, που την ονόμαζαν ακόμα, λέει,  “Φιλίππιον”. Δεν λέει πουθενά πως ήταν χτιστή, και δεν  ξεκαθαρίζει καν αν η πηγή ήταν στην “σκηνή” ή στο χωριό.

([7.4] “τοῦ δὲ Ἀργοῦ καλουμένου πεδίου Μαντινεῦσιν ὄρος ἐστὶν ἐν ἀριστερᾷ, σκηνῆς τε Φιλίππου τοῦ Ἀμύντου καὶ κώμης ἐρείπια ἔχον Νεστάνης: πρὸς ταύτῃ γὰρ στρατοπεδεύσασθαι τῇ Νεστάνῃ Φίλιππον λέγουσι καὶ τὴν πηγὴν αὐτόθι ὀνομάζουσιν ἔτι ἀπὸ ἐκείνου Φιλίππιον”. )

Αλλά όπως και να ήταν η μετέπειτα ιστορία “του μοναδικού αρχαίου υδραυλικού έργου ακόμη εν χρήσει” είναι σαφής όπως αναφέρουν οι τοπικοί ιστότοποι: (εδώ)




“Η αρχαία Φιλίππειος κρήνη ανεγέρθηκε το 1840 με χρήματα που έστειλε ο ξενιτεμένος στη Ρωσία, Νεστανιώτης, Θεοδόσιος Ρεβελιώτης ((1772-1852), και έχει ως σήμερα εντοιχισμένη αρχαία ενεπίγραφη απελευθερωτική πλάκα, φερμένη από το ιερό του Ίππιου Ποσειδώνα…”

Άλλες πηγές λένε πως το έργο έγινε το 1845 (εδώ)

“Η βασιλική σκηνή του [Φιλίππου] στήθηκε δίπλα σε μία πηγή όσο καιρό διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις, η οποία ήταν λίγο πιο βόρεια από το σημείο που έχει κτιστεί η σημερινή μνημειακή κρήνη. Το 1845 το τέκνο της Νεστάνης, Φιλικός και αξιωματούχος του 35 Ρώσικου στρατού, Θεοδόσιος Ρεβελιώτης,έστειλε στη γενέτειρα του 600 ρούβλια για την ανέγερση της κρήνης, μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο λόφο της Πανηγυρίστρας. Καλολαξευμένες αρχαίες πέτρες χρησιμοποιήθηκαν για το κτίσιμο των δύο τυφλών αψιδωμάτων της. Ανάμεσα τους διασώζεται ως σήμερα, μια απελευθερωτική επιγραφή από τον 1ο μ.Χ. αιώνα εντοιχισμένη στη δεξιά καμάρα. Η καλογραμμένη αυτή επιγραφή μας αποκαλύπτει ότι «κάποιος Πιτύλος του Ποσειδίππου απελευθερώνει την θεράπαινά του Σαπφώ με το μικρό παιδί της Ονησιφόρο, το δούλο του Λυκολέοντα». Τούτο έγινε όταν ιερείς στο ναό του Ιππίου Ποσειδώνα ήταν ο Απολλώνιος και ο Γόργιππος. Αυτοί αναφέρονται για να μπορούν οι απελεύθεροι να επικαλεστούν τη μαρτυρία τους αν το περιεχόμενο της στήλης αμφισβητηθεί.”

Έλεος πια...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου