Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ. (Έξοδα) Ελύτης


ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΤΡΙΤΟ
Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ

(ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΞΟΔΑ)

Ξυλογραφία του Τάσου
Πηγή, εδώ


(Από το «Άξιον Εστί» του Ελύτη, διορθωμένο και εμπλουτισμένο από τον Δημήτρη Σκουρτέλη)

Τις ημέρες εκείνες έκαναν σύναξη μυστική τα παιδιά και λαβανε την απόφαση, επειδή τα Μνημόνια πληθαιναν στην πρωτεύουσα, να βγουν έξω σε πλατείες με το μόνο πράγμα που τους είχε απομείνει : μια Μερτσέντες παλιά κάμπριο, με τις μαύρες αεροτομές και το σταυρουδακι του ήλιου. Όπου είχε κράτος η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και επειδη σιμωνε η μερα που το Κόμμα είχε συνηθιο να γιορταζει τον άλλο Σηκωμο, τη μερα παλι εκεινη ορισανε για το Πάρτι στο Χρηματιστήριο. Και νωρίς εβγηκανε καταμπροστα στον ήλιο, με πανου ως κατου απλωμένη την μπλε σημαία με τα αστεράκια, οι νέοι με τα καρνέ επιταγών που τους έλεγαν αλήτες. Και ακολουθούσανε αντρες πολλοί, και γυναίκες, και ματσωμενοι με τα επιτόκια και τα χαράτσια. Οπου εβλεπες αξαφνα στην τσέπη τους τόσες επιταγές, που 'λεγες ειχανε περάσει μέρες πολλές μεσα σε λιγην ωρα.

Τέτοιας λογής αποκοτιές, ωστόσο, μαθαίνοντας οι Άλλοι, σφόδρα ταραχτηκαν. Και τρεις φορές με το μάτι αναμετρώντας τις επιδοτήσεις τους, λαβανε την απόφαση να βγουν έξω σε δρόμους και σε πλατείες, με το μόνο πράγμα που τους είχε απομείνει: Ένα μάτσο πρόστιμα, και τα σίδερα, με τις κατασχέσεις και τα επιδόματα του κόλου. Όπου μήτε τόκος μήτε κέρδος, δακρυο ποτέ δεν έβγαλαν.

Και διορίζανε όπου να 'ναι, σφαλώντας τα βλέφαρα με απόγνωση. Και η Ανάπτυξη ολοενα τους κυριευε. Σαν να μην ήταν αλλος δρόμος πάνω σ' ολακερη τη γη, για να γίνει η Ανάπτυξη παρά μοναχα αυτος, και να τον είχαν παρει αμίλητοι, κοιταζοντας τηλεόραση, περ' απ' την άκρη της απελπισιάς, τη Γαλήνη που εμελλαν να γινουν, οι νέοι με τα με τα καρνέ επιταγών που τους έλεγαν αλήτες, και οι άντρες, και οι γυναίκες, και οι ματσωμένοι με τα επιτόκια και τα χαράτσια.

Και ξοδεύτηκαν Ευρώ πολλά μέσα σε λιγην ώρα. Και καταχραστήκανε πλήθος τα θηρια, και πολλά εμάζωξαν.

Και την άλλη μέρα εστείλανε στην Ελβετία τριάντα. (δις)

Το πρωτότυπο κείμενο:
ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΤΡΙΤΟ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ 
Τις ημερες εκεινες εκαναν συναξη μυστικη τα παιδια και λαβανε την αποφαση, επειδη τα κακα μαντατα πληθαιναν στην πρωτευουσα, να βγουν εξω σε πλατειες με το μονο πραγμα που τους ειχε απομεινει : μια παλαμη τοπο κατω απο τ' ανοιχτο πουκαμισο, με τις μαυρες τριχες και το σταυρουδακι του ηλιου. Οπου ειχε κρατος η Ανοιξη. Και επειδη σιμωνε η μερα που το Γενος ειχε συνηθιο να γιορταζει τον αλλο Σηκωμο, τη μερα παλι εκεινη ορισανε για την Εξοδο. Και νωρις εβγηκανε καταμπροστα στον ηλιο, με πανου ως κατου απλωμενη την αφοβια σα σημαια, οι νεοι με τα πρησμενα ποδια που τους ελεγαν αλητες. Και ακολουθουσανε αντρες πολλοι, και γυναικες, και λαβωμενοι με τον επιδεσμο και τα δεκανικια. Οπου εβλεπες αξαφνα στην οψη τους τοσες χαρακιες, που 'λεγες ειχανε περασει μερες πολλες μεσα σε λιγην ωρα. Τετοιας λογης αποκοτιες, ωστοσο, μαθαινοντες οι Αλλοι, σφοδρα ταραχτηκαν. Και τρεις φορες με το ματι αναμετρωντας το εχει τους, λαβανε την αποφαση να βγουν εξω σε δρομους και σε πλατειες, με το μονο πραγμα που τους ειχε απομεινει: μια πηχη φωτια κατω απ' τα σιδερα, με τις μαυρες κανες και τα δοντια του ηλιου. Οπου μητε κλωνος μητε ανθος, δακρυο ποτε δεν εβγαλαν. Και χτυπουσανε οπου να 'ναι, σφαλωντας τα βλεφαρα με απογνωση. Και η Ανοιξη ολοενα τους κυριευε. Σαν να μην ητανε αλλος δρομος πανω σ' ολακερη τη γη, για να περασει η Ανοιξη παρα μοναχα αυτος, και να τον ειχαν παρει αμιλητοι, κοιταζοντας πολυ μακρια, περ' απ' την ακρη της απελπισιας, τη Γαληνη που εμελλαν να γινουν, οι νεοι με τα πρησμενα ποδια που τους ελεγαν αλητες, και οι αντρες, και οι γυναικες, και οι λαβωμενοι με τον επιδεσμο και τα δεκανικια. Και περασανε μερες πολλες μεσα σε λιγην ωρα. Και θερισανε πληθος τα θηρια, και αλλους εμαζωξαν. Και την αλλη μερα εστησανε στον τοιχο τριαντα.
Πηγή εδώ

17 σχόλια:

  1. Και ξοδεύτηκαν Ευρώ πολλά μέσα σε λιγην ώρα. Και καταχραστήκανε πλήθος τα θηρια, και πολλά εμάζωξαν.
    Και την άλλη μέρα εστείλανε στην Ελβετία τριάντα. (δις)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πληρώνουν φόρους οι αγιογράφοι;
    Εγώ λέω ναι, άλλοι λένε όχι.

    ΠΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί δεν ρωτάς τους εργοδότες τους, τους ιερείς; Δίνουν λεφτά χωρίς απόδειξη; Και αν ναι πως τα δικαιολογούν στο εκκλησιαστικό συμβούλιο και τον Επίσκοπό τους; Τέλος πάντων αν νομίζεις πως οι αγιογράφοι βγάζουν χρήμα, πήγαινε να δουλέψεις με κανέναν από αυτούς και θα κρίνεις μόνος σου.

      Διαγραφή
  3. Το κράτος σιτίζει τους παπάδες, για να έχουν αυτοί να δώσουν και στους κακομοίρηδες. Άρα, όποιος δεν πληρώνει φόρους είναι αντίχριστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι εντελώς απληροφόρητος για το πως αμείβεται ένας αγιογράφος. Τα χρήματα δεν τα δίνει η Εκκλησία, αλλά ο κόσμος, που πάντα τα δίνει με απόδειξη που πάνω της γράφει και την αιτιολογία. Η Εκκλησία απλά τα κρατά μέχρι να τελειώσει το έργο. Ο αγιογράφος αμείβεται από τους πιστούς μέσω των ιερέων. Όταν η αμοιβή του αγιογράφου περνά από τόσα χέρια, είναι αδύνατο να μην δώσει απόδειξη.

      Διαγραφή
    2. Έχεις δίκιο, είμαι απληροφόρητος. Σε κατάλαβα, ο κόσμος πάντα τα δίνει. Μην με παρεξηγείς, κοπελιά.

      Διαγραφή
    3. Το κράτος σιτίζει τους παπάδες, για να έχουν αυτοί να δώσουν και στους κακομοίρηδες. Άρα, όποιος δεν πληρώνει φόρους είναι αντίχριστος.

      Η ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ!!

      Ένας φίλος μου υδραυβλικός έβγαλε δύο κουβάδες καπότες από τους υπονόμους μοναστηριού. Και μετά σκύβουνε οι γριούλες και τα βλαμμένα να φιλήσουνε το χέρι που το προηγούμενο βράδι ήταν χωσμένο ολόκληρο στο κωλοτρύπι του νεόφυτου.

      Πάρτε ένα δείγμα, από (0,30 - 0,55 και 2,58+)
      https://www.youtube.com/watch?v=XQnEcz2K0-8

      5 τρις η περιουσία τους. ΟΥΣΤ

      Διαγραφή
    4. Ναι, καπότες από τότε που κόλλησε ο Αρχιεπίσκοπος Ηπατίτιδα C. Το τραγικό είναι οτι ο νταβατζής του 'Νεόφυτου' είναι το ελληνικό κράτος, που τον πληρώνει.

      Μάθε την σωστή ορολογία: το 'ξεκώλιασμα' το λένε 'Πάθος', το 'κωλοτρύπι'... οπίσθια οπή.

      Α

      Διαγραφή
    5. [img]http://3.bp.blogspot.com/-0EyKSeEhV0g/ThnoqS-5M8I/AAAAAAABWbc/YAVbi46BCec/s1600/6.jpg[/img]

      Διαγραφή
    6. Τις καπότες ημπορεί να τις άφησαν και οι βίζιτες που πηγαινοέρχονται.

      http://hetravel.com/wp-content/uploads/2014/07/800x545-mm-greece-mt-athos-thessaloniki-dinner.jpg

      Διαγραφή
  4. Δεν ήξερα πως έχω πληρωθεί, ώστε να φοροδιαφύγω... και από ποιον; Πότε συνέβη αυτό το εκπληκτικό γεγονός; Πάω στο ΑΤΜ να δώ... Τρέχω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μίστερ Σκουρτέλις, η ερώτηση περί φόρων ήταν του ΠΔ. Εγώ (ο δεύτερος) σχολίασα το σχόλιο του πρώτου... και έμαθα κάτι καινούργιο, για το πώς πληρώνονται οι αγιογράφοι.

    Παπάς ζητάει λεφτά (always),
    Αγιογράφος ζητάει δουλειά.
    Kόσμος πληρώνει.
    Παπάς κρατάει λεφτά,
    Παπάς πληρώνει αγιογράφο (ψίχουλα, μετ' αποδείξεως).
    Βιοπαλαιστής πληρώνει φόρους, παπάς όχι.
    Μην τρέχεις στο ΑΤΜ... τρέξε στον Επίσκοπο,
    ή τον παπά.
    Εκεί θα βρεις αυτά που δικαιούσαι
    (τους κάρφωσε η κοπέλα),
    Και τα ρέστα που μείνανε,
    Απ' αυτά που έδωσε... ο κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χμ, ευαίσθητοι καλλιτέχνες.
    Σας ευχαριστώ για τον σύντομο τριάλογο.
    Καλό σαββατοκύριακο.

    Άγγελος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ θα ήθελα να μάθω τα δικά σας επαγγέλματα κύριοι ανωνυμοεπώνυμοι για να ελέγξω τα φορολογικά σας και κυρίως, το ποιόν και την ταυτότητα όσων σας χρηματοδοτούν. Πρέπει να πληρώνεστε καλά για να σπαταλάτε δυο μέρες κάνοντας κριτική από άδολη αγάπη προς το Δίκαιο, το Νόμο, και την Αγνότητα... και μάλιστα με ένα τρόπο που αποδείχνει το δικό σας άψογο ήθος... Μέχρι τότε, θα μείνω κι εγώ ανώνυμος.

    Ο Ανώνυμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε συνανώνυμε, εγώ κάπου-κάπου σερφάρω το ίντερνετ, για να περνά η ώρα, όπως το ebay και τις εφημερίδες. Ίσως είμαι μαλάκας που συνομιλώ με άλλους μαλάκες. Δεν είσαι όμως και τόσο σημαντικός για να με πληρώνουν να γράφω εδώ (folie des grandeurs). Ούτε είμαι από αυτούς τους παγανιστές που έχετε φτιάξει με την φαντασία σας, και χτυπάτε ανελέητα. LOL

      Στην σελίδα σας ήρθα επειδή μου έστειλε το λινκ ένας γνωστός μου (για κοίτα εδώ, θα γελάσεις πολύ με αυτά που γράφει).

      Θα νόμιζε κανείς πως κάποιος που ζει μες στις εκκλησίες θα ήταν πιο γαλήνιος, αλλά ρίχνοντας μια ματιά στο μπλογκ σας (;) βλέπω πως μισείτε τους εβραίους (που στέλνετε στον φούρνο), τους γκέι, τους τσιγγάνους, τους φράγκους, τους παγανιστές, την κλασσική παιδεία, τους αρχαίους, τους 'ελληναράδες', τον τάφο της Αμφίπολης, την Κούλα, την Κατίνα, την Καριόλα, την Κυρά-Μάρω κλπ κλπ 8-)

      Και στο κάτω-κάτω, εγώ δεν βλέπω πουθενά να σας συκοφαντεί κανείς για φοροδιαφυγή. Η αρχική ερώτηση ήταν αν πληρώνουν οι αγιογράφοι φόρους (ίσως επειδή δουλεύουν για την Εκκλησιά).

      "σπαταλάτε δυο μέρες" Δεν ήμουνα εδώ για 48 ώρες, έριξα και έναν ύνπο. Αλλά εν γένει, guilty as charged. Έχεις δίκιο! Σπατάλη χρόνου.

      Πατέρας που ονειρεύεται ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά του είμαι. Εσύ γιατί ανακατεύεσαι; Σου μίλησε κανείς;

      Διαγραφή
    2. Άστα αυτά. Πληρωμένα τσιράκια του φέρμπι είσαστε όλοι.

      https://www.youtube.com/watch?v=E1dyGK6R8v8

      Πάνος

      Διαγραφή
  8. It's all good. Stay well.

    https://www.youtube.com/watch?v=yb8XpJxrTLo

    A



    https://www.youtube.com/watch?v=1OHajNqaW-Q

    ΑπάντησηΔιαγραφή