Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Wolverine, Marvel comics και Προμηθέας Δεσμώτης!



Ο Γούλβεριν, ή αλλιώς Λόγκαν, είναι ένας μεταλλαγμένος με την ικανότητα της αυτοΐασης, στην οποία οφείλει και τη μακροβιότητά του. 
Διαθέτει οξυμένες αισθήσεις ζώου και μακριά νύχια που τα βγάζει από την άκρη των χεριών του κατά βούληση. 
Ο Γούλβεριν γεννήθηκε το 19ο αιώνα στον Καναδά. 
Η συμμετοχή του στο πρόγραμμα Weapon X της CIA, προκάλεσε απώλεια της μνήμης του ενώ ο σκελετός του και τα νύχια του καλύφθηκαν από "αδαμάντιο", ένα υποθετικό μέταλλο που είναι το πιο σκληρό υλικό του πλανήτη. 
Η CIA όμως,  δεν μπόρεσε να τον ελέγξει, και ο Γούλβεριν δρα ανεξάρτητα, συνεργαζόμενος με τους X-MEN, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων και των μεταλλαγμένων.

Κανείς όμως δεν μας λέει πως το άφθαρτο αυτό μέταλλο που χρησιμοποιείται στις Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, βγαίνει στα μεταλλεία της Αχλαδωτής Ευρυτανίας, και πως ένας τόνος του στοιχίζει όσο το ελληνικό χρέος.

Όπως αποδείχνεται αδιάσειστα, το μέταλλο αυτό ήταν γνωστό και στους αρχαίους Έλληνες. Με δεσμά από αδαμάντιο, κατασκευασμένα από τον Ήφαιστο, δέθηκε ο Προμηθέας, όπως αναφέρει ο Αισχύλος στον "Προμηθέα Δεσμώτη":

ΚΡΑΤΟΣ
Χθονὸς μὲν ἐς τηλουρὸν ἥκομεν πέδον,
Σκύθην ἐς οἷμον, ἄβροτον εἰς ἐρημίαν.
Ἥφαιστε, σοὶ δὲ χρὴ μέλειν ἐπιστολὰς
ἅς σοι πατὴρ ἐφεῖτο, τόνδε πρὸς πέτραις
ὑψηλοκρήμνοις τὸν λεωργὸν ὀχμάσαι        5
ἀδαμαντίνων δεσμῶν ἐν ἀῤῥήκτοις πέδαις.
τὸ σὸν γὰρ ἄνθος, παντέχνου πυρὸς σέλας,
θνητοῖσι κλέψας ὤπασεν. τοιᾶσδέ τοι
ἁμαρτίας σφε δεῖ θεοῖς δοῦναι δίκην,
ὡς ἂν διδαχθῇ τὴν Διὸς τυραννίδα        10
στέργειν, φιλανθρώπου δὲ παύεσθαι τρόπου.

2 σχόλια:

  1. Ο Αισχύλος πράκτορας της CIA ή η CIA είναι οργάνωση των Ελ; Φυσικά, οι Αμερικάνοι πήραν την ιδέα και την λέξη από τον Αισχύλο. Ποιος θα φανταζόταν πως ο Γούλβεριν βασίζεται στην κλασική παιδεία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και το μυστήριο βαθαίνει ακόμα περισσότερο αν αναλογιστούμε πως ο Hugh Jackman, ο ηθοποιός που παίζει το Γούλβεριν, είναι ελληνικής καταγωγής (κατά το 1/4, εκ Αυστραλίας). Τυχαίο; Δε νομίζω!

    (Έστ

    ΑπάντησηΔιαγραφή