Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Νεοπαγανισμός, Δυτικός πολιτισμός και Ελλάδα.

Το Στόουνχετζ,
ενα "μυστηριώδες" παγανιστικό μνημείο
για το οποίο αγνοούμε τα πάντα

Οι πιστοί των Ολυμπίων θεών στην Ελλάδα σήμερα μας λένε πως θέλουν να επαναφέρουν την αρχαία Ελληνική θρησκεία. Και όμως, όπως και σε κάθε εκδήλωση του Δημόσιου Βίου στη Ελλάδα, είναι επηρεασμένοι από την Δύση.
Πράγματι, το κίνημα του Νεοπαγανισμού είναι διαδεδομένο στην Βόρεια Ευρώπη, όπου πολλοί και εκεί προσπαθούν να αναστήσουν την λατρεία των θεών. Φυσικά όχι των Ολύμπιων! Από αυτούς πήραν την ιδέα οι Έλληνες, και την εφάρμοσαν και στην Ελλάδα, μιλώντας για “Επανελλήνιση”, διαμαρτυρόμενοι για βιαιότητες των χριστιανών εναντίον τους, που οδήγησαν -όπως λένε- στην εξόντωση της αρχαίας θρησκείας.
Όπως και σε κάθε άλλη εκδήλωση του Δημόσιου Βίου στη Ελλάδα, η υιοθέτηση δυτικών τάσεων είναι και εδώ αστεία, και ανεδαφική. Δεν έχει καμιά σχέση με την ελληνική πραγματικότητα, και θα εξηγήσουμε γιατί.

Όταν οι Ρωμαίοι ήρθαν σε σύγκρουση με τους λαούς της Βόρειας Ευρώπης, θεώρησαν πως η θρησκεία τους ήταν πόλος συσπείρωσης και αντίστασης. Γι αυτό και την απαγόρευαν, όπου είχαν κυριαρχήσει. Ειδικά η θρησκεία των Κελτών Δρυίδων εξαφανίστηκε, και οι ιερείς της σφαγιάστηκαν μαζικά. Κάθε ίχνος ντόπιων πολιτισμών εξαφανίστηκε, και η υιοθέτηση του “Ελληνορωμαϊκού πολιτισμού”, με το καλό ή το κακό, έγινε κανόνας. Αυτήν την πολιτική την συνέχισαν οι Χριστιανοί, ως κληρονόμοι της Αυτοκρατορικής πολιτικής, προσθέτοντας και τον Χριστιανισμό στο μενού, αλλά δεν ήταν αυτοί που την εγκαινίασαν.
Έτσι, οι “Βάρβαροι” της Βόρειας Ευρώπης έχασαν τις πηγές του πολιτισμού τους. Όσα γνωρίζουμε γι αυτόν, προέρχονται από Ρωμαίους και Χριστιανούς ιστορικούς, που δεν μπορούν να θεωρηθούν και τόσο αξιόπιστοι, και είναι σίγουρο πως δεν είχαν καν πλήρη εικόνα όσων ανέφεραν.
Συνεπώς, οι Νεοπαγανιστές της Βόρειας Ευρώπης, έχουν δίκιο όταν διαμαρτύρονται για την εξαφάνιση των αρχαίων θρησκειών τους. Στην ουσία, οι Κέλτες, οι Γαλάτες, οι Σάξονες, οι Φράγκοι, και κατόπιν οι Σλάβοι, έχουν χάσει την επαφή με την ίδια την ιστορία τους, εξ αιτίας του τρόπου που τους αντιμετώπισε η Ρώμη. Η ιστορία τους όπως την ξέρουμε σήμερα, αρχίζει από την στιγμή της επαφής τους με την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, και είναι η ιστορία της καταστροφής του πολιτισμού και της θρησκείας τους...
Επιπλέον, η υιοθέτηση από αυτούς του Ελληνορωμαϊκού πολιτισμού (που μας κάνει τόσο υπερήφανους) είναι αποτέλεσμα ξένης επίθεσης και κατοχής, και είναι -και θα είναι για πάντα- ξένο σώμα για τις φυλές τους, μια λύση ανάγκης μια που δεν υπήρχε πια τίποτα άλλο για να χρησιμοποιήσουν...

"Βάρβαροι", με ιδιαίτερα εκλεπτυσμένη τέχνη, όμως...

Τίποτα από αυτά δεν συνέβη στη Ελλάδα, ή καλύτερα, στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η αλλαγή της θρησκείας δεν συνοδεύτηκε από την καταστροφή του Ελληνικού πολιτισμού. Οι αρχαίες πηγές όχι μόνο διατηρήθηκαν, αλλά και χρησιμοποιήθηκαν από τους Χριστιανούς. Η ιδέα του ενός Θεού, άλλωστε, είχε ξεκινήσει από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους. Οι Χριστιανοί ποτέ δεν απαγόρευσαν τη διδασκαλία της αρχαίας φιλοσοφίας. Το βασικό σχολικό τους ανάγνωσμα ήταν τα έπη του Ομήρου. Μάλιστα, αν δεν υπήρχαν οι Βυζαντινοί σχολιαστές, πολλά έργα της αρχαίας γραμματείας θα ήταν ακατανόητα σήμερα. Ο μεγαλύτερος και πληρέστερος αναλυτής του Ομήρου, διαχρονικά, είναι ο ορθόδοξος άγιος Ευστάθιος Θεσσαλονίκης.
Και στις εικαστικές τέχνες, η σχηματοποίηση που επικράτησε την Χριστιανική εποχή, είχε ήδη ξεκινήσει με παγανιστικά θέματα και καλλιτέχνες.
Δεν θέλω να επεκταθώ στο θέμα. Ένα προσχέδιο καταθέτω εδώ, που θα έπρεπε να γίνει μελέτη εκατοντάδων σελίδων.

Ήδη όμως καταλάβαμε πως ο πιθηκισμός των Ελλήνων νεοπαγανιστών, που ακολουθούν τους Δυτικούς δασκάλους τους, είναι ανεδαφικός και αστείος. Επιπλέον, είναι στην ουσία ανθελληνικός, γιατί αρνείται την προφανή συνέχεια στην πορεία της Ελλάδας, κόβοντας την ιστορία μας στα δύο.

Ακόμα πρέπει να καταλάβουμε πως, πληρώνοντας τα χρέη της στη ιστορία, η Δύση θα αποτινάξει κάποτε το μίασμα (γι αυτήν) του Ελληνικού πολιτισμού, που της επιβλήθηκε με την βία. Ήδη έχει αρχίσει να το κάνει.

Δημήτρης Σκουρτέλης


Κόσμημα των Βανδάλων.

Πηγές εικόνων: 
https://reginajeffers.wordpress.com/2014/06/10/the-scope-and-influence-of-the-ancient-celts/
https://twitter.com/vikings_celts/status/542872884868554753
https://en.wikipedia.org/wiki/Vandals





13 σχόλια:

  1. Πρέπει να καταλάβουμε πως, πληρώνοντας τα χρέη της στη ιστορία, η Δύση θα αποτινάξει κάποτε το μίασμα (γι αυτήν) του Ελληνικού πολιτισμού, που της επιβλήθηκε με την βία. Ήδη έχει αρχίσει να το κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τις θέσεις της αλήθειας εκφράζει το κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Christianization_of_Scandinavia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Christianization#Christianization_of_Europe_.287th-15th_centuries.29

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα είναι πως ο Ελληνορωμαϊκός πολιτισμός είχε επιβληθεί στους περισσότερους με την βία, πολύ πριν τον Χριστιανισμό.

      Διαγραφή
  5. Το ξεεερουμε. Δεν είναι γράμματα.

    Δεν το λέω για να σας προσβάλλω, ειλικρινά. Αλλά όταν κάποιος κάνει παρέα με βλάκες, πολύ εύκολο να συμπεράνει πως είναι ο ίδιος σοφός. Δεν λέω πως δεν είσαι, αλλά εν τάξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. https://en.wikipedia.org/wiki/Maccabees

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πράγματι, σκέφτομαι να απενεργοποιήσω τα σχόλια στο μπλογκ, αλλά από την άλλη, ας φανεί τι επιπέδου είναι όσοι φέρνουν αντίρρηση. κανείς δεν μιλάει για τα θέματα που θίγω, αλλά οτιδήποτε άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δηλαδή κ Σουρτέλη όσοι διαφωνούν με εσένα είναι χαμηλού επιπέδου; Το άρθρο το διάβασα, Ναι, συμφωνώ με το ακόλουθο

    ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ πως ο Ελληνορωμαϊκός πολιτισμός είχε επιβληθεί στους περισσότερους με την βία, πολύ πριν τον Χριστιανισμό.

    Αρμένικα μιλάμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δίκιο, εσύ βλέπεις τα σχόλια μόνο σε αυτήν την ανάρτηση, τα οποία δεν έχουν κάτι μεμπτό. Εγώ μιλάω για το σύνολο των σχολίων σε όλες τις αναρτήσεις μου. Μια που όλοι γραφουν ανώνυμα δεν ξέρω αν συμμετείχες σε συζητήσεις στις άλλες αναρτήσεις μου. Αν το έκανες, θα καταλάβαινες τις εννοούσα.
      Δεν απευθυνόμουν σε σένα λοιπόν, ούτε σχολίαζα αυτές εδώ τις αναρτήσεις.
      Για παράδειγμα, δες εδώ και θα καταλάβεις τι εννοώ.

      http://skourtdim.blogspot.gr/2015/08/blog-post.html

      Διαγραφή
  9. Ααα, εν τάξει. Τώρα κατάλαβα.

    Κοίτα που διάβασα το άρθρο σου και, ω έκλπηξη, έμαθα κάτι καινούργιο, εγώ ο καθυστερημένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα μπορούμε να κάνουμε παρέα.

      Διαγραφή
    2. Σου απάντησα πιο πάνω. οι αιχμές δεν ήταν για σένα αλλά για το σύνολο των σχολίων στις αναρτήσεις του μπλογκ μου. Ρίξε μια ματιά και θα δεις πως δεν έχουν τίποτα το εποικοδομητικό. Επέλεξα να τις αφήσω ελεύθερες, αλλά αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση θα αλλάξω την ρύθμιση.

      Διαγραφή