Συνολικές προβολές σελίδας
Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020
Πανδημία: Μια εικαστική συμβολή
Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020
Καθιερώνονται “διαλείμματα μάσκας” στα Σχολεία. Επίσημη αναγνώριση πως οι μάσκες “φορτίζουν” τους μαθητές.
Έργο Δημητρίου Σκουρτέλη. (Λεπτομέρεια) |
Ενώ σημειώνονται ήδη κρούσματα κορωνοϊού σε 1023 Σχολικές Μονάδες σύμφωνα με δημοσιεύματα, (δες εδώ) και άγνωστος αριθμός κρουσμάτων στα ιδιωτικά φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών κλπ.
Ενώ η Κυβέρνηση εντείνει τα μέτρα προφύλαξης κατά του ιού στον πληθυσμό με κλείσιμο επιχειρήσεων, περιορισμό ελεύθερης κυκλοφορίας και κύρια με την “μάσκα παντού”
Η ίδια Κυβέρνηση, ταυτόχρονα, καθιερώνει με ΦΕΚ
(δες εδώ:) στις 31 Οκτωβρίου 2020 την χαλάρωση της υποχρεωτικής επιβολής της μάσκας στα σχολεία και τα υπόλοιπα ιδιωτικά και δημόσια Ιδρύματα με εκπαιδευτικό χαρακτήρα!
Συγκεκριμένα καθιερώνει τα “Διαλείμματα μάσκας” για να “αποφορτίζονται οι μαθητές” και … “να ενισχύεται η σωστή χρήση της μάσκας”
(το επίμαχο κείμενο πιο κάτω)
Επισημαίνουμε:
1) πως η αφαίρεση της μάσκας θα γίνεται με απόφαση του ίδιου του εκπαιδευτικού ο οποίος καλείται να ερμηνεύσει τις οδηγίες χωρίς να έχει ανάλογη ιατρική εκπαίδευση και φυσικά, μπορεί και να θεωρηθεί υπεύθυνος για τυχόν εμφάνιση κρουσμάτων στο σχολείο λόγω κακής ερμηνείας των οδηγιών!
2) Η ίδια η Κυβέρνηση με τον πιο επίσημο και αμετάκλητο τρόπο αναγνωρίζει πως οι μάσκες “φορτίζουν” τους μαθητές. Και όμως για να επιβάλλουν το μέτρο μας έλεγαν πως η μάσκα παίζει … “εκπαιδευτικό ρόλο” (Βατόπουλος: (*) “Η χρήση της μάσκας παίζει και έναν εκπαιδευτικό ρόλο”. (εδώ)
Εδώ λοιπόν φαίνεται πως η Κυβέρνηση αγνοεί τα λεγόμενα των ...ειδικών.
---------------
Καλείστε λοιπόν να κρίνετε την αντιφατικότητα των μέτρων, και την έλλειψη σταθερής πολιτικής στο θέμα του ιού. Ο μέσος πολίτης έχει την εντύπωση πως εμπαίζεται και πως στην πλάτη του παίζονται παιχνίδια που δεν έχουν καμία σχέση με την Υγεία του.
Μήπως τα ανοιχτά σχολεία στοχεύουν στην διάδοση και όχι τον περιορισμό του ιού μέσω των παιδιών, που αποδεδειγμένα, αντιμετωπίζουν άριστα τον ιό, αλλά μπορούν να τον μεταδώσουν στις οικογένειές τους, ώστε να επιτευχθεί έτσι μια “ανοσία αγέλης” με ήπιο τρόπο;
Θα το δεχόμουν αν πίστευα πως υπάρχει λογική στις κυβερνητικές ενέργειες και αποφάσεις. Το πιθανότερο είναι πως πρέπει να έχουν εμφανιστεί στους μαθητές πολλά ψυχολογικά και παθολογικά προβλήματα λόγω της συνεχούς χρήσης της ...εκπαιδευτικής μάσκας και αυτό οδήγησε στην καθιέρωση του “διαλείμματος μάσκας”.
Το γεγονός είναι πως η μάσκα εφαρμόστηκε πρώτα στα σχολεία και μετά στον γενικό πληθυσμό, και τώρα αρχίζει να καταργείται και πάλι πρώτα στα σχολεία. Πως χαρακτηρίζετε αυτούς που πειραματίζονται, για να μην πω “παίζουν” με τα παιδιά;
(*) Ο Βατόπουλος δηλώνει σύμφωνα με τον ιστότοπο του ΕΣΔΥ, (εδώ) :
“Πτυχιούχος της Iατρικής Σχoλής Παv/μίoυ Aθηvώv (1978), της Ιατρικής Ειδικότητας Μικρoβιoλoγίας (1985 Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός») με εξειδίκευση στην Κλινική Μικροβιολογία (1987). Κατέχει τους ακόλουθους μεταπτυχιακούς τίτλους: Διδακτορική Διατριβή στο Εργαστήριo Υγιειvής και Επιδημιoλoγίας της Ιατρικής Σχολής Παv/μίoυ Αθηvώv (1980) και MSc in Medical Microbiology, London School of Hygiene and Tropical Medicine, University of London 1986 (Υποτροφία Βρεττανικού Συμβουλίου) με εξειδίκευση στηv εφαρμoγή της Μoριακής Βιoλoγίας στη διάγvωση και στη μελέτη της επιδημιoλoγίας τωv λoιμωδώv voσημάτωv. Από το 2003 είναι Καθηγητής Μικροβιολογίας & Διευθυντής του Τομέα Μικροβιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Απο το 2009 στα πλαίσια Συμφωνίας Σύμπραξης της ΕΣΔΥ με το ΚΕΕΛΝΠΟ έχει αναλάβει την Επιστημονική Υπευθυνότητα του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας.”
Το επίμαχο κείμενο του ΦΕΚ:
“Κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, σε συνθήκες ηρεμίας των παιδιών στην τάξη και σε χρόνο που οι μαθητές/τριες δεν καλούνται να μιλούν, οι εκπαιδευτικοί μπορούν σε τακτά διαστήματα να δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά για «διάλειμμα μάσκας» ώστε να επέρχεται αποφόρτιση των παιδιών και να ενισχύεται η σωστή χρήση της μάσκας. Αυτό μπορεί να γίνεται τόσο μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, όσο και σε εξωτερικούς χώρους καθώς και κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας του σχολείου.
Ενδεικτικά, μπορεί να δίνεται οδηγία για ολιγόλεπτη προσεκτική αφαίρεση της μάσκας μέσα στην τάξη κατά τη διάρκεια ανάγνωσης κειμένου από εκπαιδευτικό ή ατομικής εργασίας από τους μαθητές/τριες, έχοντας ανοικτά τα παράθυρα όσο είναι δυνατόν.
Στο διάλειμμα σε εξωτερικό χώρο μπορεί να γίνεται ολιγόλεπτη αφαίρεση της μάσκας αφού τα παιδιά τηρήσουν αποστάσεις, παραμένοντας στην ίδια θέση τα λίγα λεπτά που δεν θα φορούν μάσκα. Δεν θα γίνεται χρήση μάσκας όταν τα παιδιά τρώνε ή πίνουν, οπότε πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις. Χρήση μάσκας δεν πρέπει να γίνεται κατά το μάθημα της γυμναστικής ή όταν τα παιδιά έχουν έντονη σωματική άσκηση, οπότε επίσης πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.”
Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020
“Θεός, άνθρωπος, τεχνολογία, υπολογιστές” Έργο Δημήτρη Σκουρτέλη.
“...σοφία δὲ τοὺς θεραπεύοντας αὐτὴν ἐκ πόνων ἐρρύσατο.”
Σοφια Σολομώντος 10, 9
“....ὁ ἀγαπῶν παιδείαν ἀγαπᾷ αἴσθησιν ὁ δὲ μισῶν ἐλέγχους ἄφρων…”
Παροιμίαι 12, 1
“Θεός, άνθρωπος, τεχνολογία, υπολογιστές” Έργο Δημήτρη Σκουρτέλη. |
Σαν εικόνα και ομοίωση του Θεού, ο άνθρωπος ομοιάζει προς Αυτόν και γίνεται έτσι ένας μικρός δημιουργός. Είναι ο μόνος τρόπος να δούμε την σύγχρονη αλλά και την αρχαία τεχνολογία διαχρονικά και με σωστό πρίσμα.
Το έργο είναι του Δημητρίου Σκουρτέλη, πάνω σε μια ιδέα, και με την ενεργή συμμετοχή στην τελική του διαμόρφωση, του Καθηγητή Πληροφορικής Νεκτάριου Μουμουτζή.
Επεξήγηση
Περιγράφω όσα εικονιζόμενα έχουν σαφή αναφορά. Τα υπόλοιπα βασίζονται σε μεσαιωνικά πρότυπα αλχημιστικών, αστρολογικών ή φιλοσοφικών σχημάτων με αφηρημένη και συμβολική έννοια. Βέβαια δεν χρειάζεται να εξηγήσω το “01” που είναι η βάση της λειτουργίας των υπολογιστών.
Επάνω:
Ο Θεός δημιουργεί τον ήλιο την σελήνη, τα άστρα, την Γη την Θάλασσα, το Φως και το Σκοτάδι.
Μέση και κάτω:
1. Πρόπλασμα της Ουράνιας Σφαίρας.
2. Η ξύλινη βάση με την οποία άναβαν φωτιά με τριβή.
3. Αρχαίος χάρτης από Βαβυλώνα, παραλλαγμένος
4. Ιερογλυφικά
5. Άβακας
6. Το Πυθαγόρειο Θεώρημα από την Μεσοποταμία
7. Αλλος αρχαίος χάρτης της Οικουμένης, Βαβυλώνα
8. Γραμμική β
9. Εξάντας
10. Διαβήτης
11. Ο αστρολάβος των Αντικυθήρων
12. Άλλου τύπου διαβήτης
13. Το Υγρόν Πυρ
14. Τμήμα πολύπλοκου ποτιστικού συστήματος από την μεσαιωνική Περσία.
Τα υπόλοιπα σχήματα είναι παραλλαγές μεσαιωνικών φιλοσοφικών σχημάτων που δείχνουν τις αλληλοπεριχωρήσεις φυσικών στοιχείων ή φιλοσοφικών και θεολογικών εννοιών, ή είναι αστρονομικοί χάρτες. Όλα αυτά θυμίζουν “απρόσμενα” κυκλώματα υπολογιστών.
Επίσης στα κάτω δύο τρίτα του έργου υπάρχουν πολλοί διάσπαρτοι κύκλοι με αντίθετα χρώματα, που συμβολίζουν το “01” των υπολογιστών, το οποίο φυσικά είναι γραμμένο και στις δύο λωρίδες που ξεκινάνε από το κέντρο.
Τετάρτη 1 Απριλίου 2020
Ο Πάπας, οι γάτες, ο Ιπποκράτης και η Πανώλη τον Μεσαίωνα
Αλλά πριν, ας αποδεχτούμε προσωρινά αυτήν την κατηγορία ως αληθινή. Και πάλι θα αποδείξουμε πως δεν στέκει ούτε βιολογικά, ούτε ιστορικά ούτε καν λογικά.
Σημείωση για το βίντεο με την αλεπού που κυνηγάει ποντίκια: Φυσικά όσα λέει ο εκφωνητής για ...Βόρειο Πόλο και ...Μαγνητικά πεδία είναι εντελώς λανθασμένα. Οι υποτιθέμενες "αποτυχημένες προσπάθειες" της αλεπούς χρησιμεύουν να δημιουργήσουν δονήσεις στο έδαφος, που τρομάζουν τα ποντίκια, τα αναγκάζουν να μετακινηθούν, και έτσι η αλεπού μπορεί να τα ακούσει και να καταλάβει που βρίσκονται με την οξύτατη ακοή της. Προσωπικά έχω δει σκύλο να κάνει το ίδιο πράγμα σε ξηρό έδαφος. Να χτυπάει με τα πόδια το έδαφος πηδώντας, και μετά να σκάβει και να βγάζει ποντίκι από την φωλιά του. Μια ...γάτα φαντάζει τραγικός ερασιτέχνης μπροστά σε αυτές τις ικανότητες των κυνιδών.
![]() |
Βλέπουμε το ποντίκι σαν έμβλημα της Ρώμης, πάνω από την Λύκαινα που βυζαίνει τους ιδρυτές της, Ρώμο κ Ρωμύλο. Βωμός από την Όστια, επίνειο της Ρώμης. |
Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020
Αχιλλέας εναντίον Αθηνάς σημειώσατε 1
Ο Ζώσιμος, "εθνικός" (πολυθεϊστής) ιστορικός, (δες εδώ) που έζησε την εποχή της πτώσης της Δυτικής Αυτοκρατορίας, αναφέρει την εξής ιστορία: (Σημείωση: παρά τους "διωγμούς" των εθνικών Ελλήνων που ...τεκμηριώνουν οι Υπατίες, μπορούν να μας εξηγήσουν πώς και γιατί το έργο του Ζώσιμου διατηρήθηκε και ο ίδιος κατείχε ανώτατα κρατικά αξιώματα υπό Χριστιανούς Αυτοκράτορες;)
Δεν μας γλίτωσε η θεά Αθηνά, αλλά ο ήρωας Αχιλλέας, διαβεβαίωσε.
Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020
Φοίνικες αρχαίοι συγγραφείς
![]() Ο Πορφύριος Πηγή εικόνας, Βικιπαίδεια, εδώ |
Αναφέρεται και ο Γενέθλιος, φιλόσοφος από την Παλαιστίνη. Αυτός μάλιστα είπε πως αφού ο Μεγαλέξαντρος έκαψε την Θήβα, δεν έχει πια πατρίδα: ("ο άπολιν εαυτόν αποκηρύττων μετά την των Θηβών κατασκαφήν.") Οι Παλαιστίνιοι θεωρούσαν την Θήβα πατρίδα τους... Όχι βέβαια γιατί ήταν Έλληνες αλλά γιατί η Θήβα ήταν φοινικική αποικία...
Αλλά και ο Στωικός Χρύσιππος, γεννημένος στους Σόλους της Κιλικίας, κατάγονταν από την Ταρσό. Πατριώτης του Αποστόλου Παύλου....
Η πατρίδα του Ζήνωνα το Κίτιον, είχε ακμάζουσα Φοινικική αποικία, και το το όνομα του μπαμπά του, Μνασέας, είναι παραφθορά του Ιουδαιοφοινικικού Μεναχέμ -Μανασσής
Γι αυτόν ο Διογένης Λαέρτιος (Βίοι Φιλοσόφων, 166) λέει πως πολλοί τον είχαν ερωτευθεί και να τους αποτρέψει, ο Ζήνων του ξύρισε το κεφάλι...
«Λέγεται δ’ ὅτι παιδὸς ὄντος αὐτοῦ ἠράσθησαν ἱκανοί, οὓς ἀποτρέψαι βουλόμενος ὁ Ζήνων ἠνάγκασε ξυρᾶσθαι Ἥριλλον, οἱ δ’ ἀπετράποντο.»
![]() |
Οι εξόριστοι "Έλληνες" φιλόσοφοι από τον Ιουστινιανό. Ούτε Έλληνες ήταν ούτε κανένας τους εξόρισε. Μόνοι τους πήγαν στην Περσία. (Όταν τους κόπηκε η επιδότηση...) |
Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020
ΤΑΫΓΕΤΟΣ ΚΑΙ ΜΕΚΚΑ… Ελληνοκεντρικές απάτες και ελληνοκεντρικές πλάκες…
![]() |
Απο αυτήν την οπτική γωνία η "πυραμίδα του Ταϋγέτου" είναι ένας απλός λόφος... |