Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Πως γεννήθηκε το χρυσόμαλλο κριάρι. Μια ιστορία μυθολογικής τρέλας.

Υγίνος Μύθος 188


Η Θεοφάνη ήταν μια πολύ ωραία παρθένος, κόρη του Βισάλτη. Όταν μαζεύτηκαν πολλοί μνηστήρες και την ζητούσαν από τον πατέρα της, ο Ποσειδώνας την απήγαγε και την πήγε στο νησί Crumissa (Τέμεσσα; – πολη της μεγάλης Ελλάδας, αλλά το όνομα απαντάται και αλλού)
Όταν οι μνηστήρες έμαθαν πως μένει εκεί, αρμάτωσαν ένα πλοίο και σάλπαραν για την Crumissa. Για να τους ξεγελάσει, ο Ποσειδώνας μεταμόρφωσε την Θεοφάνη σε μια πολύ ωραία προβατίνα, και ο ίδιος μεταμορφώθηκε σε κριάρι.
Τους δε κατοίκους του νησιού τους μεταμόρφωσε σε γελάδια. [τι φταίγανε;] Όταν φτάσανε οι μνηστήρες δεν βρήκαν άνθρωπο, και άρχισαν να σφάζουν τα γελάδια για να φάνε. Βλέποντας ο Ποσειδώνας πως οι κάτοικοι του νησιού εξοντώνονται, μεταμόρφωσε τους μνηστήρες σε λύκους. [και έτσι θα έπαυαν να εξοντώνονται τα γελάδια -άνθρωποι; Έλεος!]
Ο ίδιος, με τη μορφή του κριαριού ζευγάρωσε με την Θεοφάνη, και από αυτή την ένωση γεννήθηκε το Χρυσόμαλλο Κριάρι που πήγε τον Φρίξο στην Κολχίδα και που το Δέρας του, που κρεμόταν στον κήπο του Άρη, πήρε ο Ιάσονας.

Φιλάνθρωπος θεός ο Ποσειδών. Καμιά σχέση με τον αιμοδιψή Γιαχβέ. Πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν, φαγώθηκαν μεταξύ τους και μεταμορφώθηκαν σε ζώα, μόνο και μόνο για να γ....

Πηγή εικόνας:
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-C103/88/698,2634/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου