Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Ποιόν τιμάνε οι Έλληνες Παγανιστές και η “Μυθωδία” στους “στύλους του Ολυμπίου Διός”;



Διαβάζουμε: “Την 28η Ιουνίου 2001 ο Βαγγέλης Παπαθανασίου οργάνωσε τη χορωδιακή συμφωνία Μυθωδία στο ναό του Ολυμπίου Διός στο πλαίσιο της αποστολής της ΝΑΣΑ στον Άρη.”
Επίσης:  
“Την 21η Ιανουαρίου 2007, μία ομάδα Ελλήνων πολυθεϊστών πραγματοποίησαν τελετή για να τιμήσουν τον Δία στο χώρο του ναού. Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Σύλλογο Ελληναΐς.”


Ποιος όμως αποπεράτωσε τον Ναό του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα για τον οποίο είμαστε όλοι περήφανοι -εκτός από εμένα- και σε ΤΙ ήταν πραγματικά αφιερωμένος;

Ο ναός αυτός είχε ξεκινήσει να χτίζεται στα πρώτα ιστορικά χρόνια και όπως φαίνεται μάλλον δεν αποπερατώθηκε…
Το σίγουρο είναι πως τον κατάστρεψε, ημιτελή ή μη, ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας το 86 π.Χ., παίρνοντας τις κολώνες του στη Ρώμη.
Ο Παυσανίας λέει πως αυτόν τον ναό, πολύ αργότερα, “ανέθηκε” ο Αυτοκράτορας Αδριανός. (Ελλάδος Περιήγησις Α' 18, 6) Λέξη που μπορεί να σημαίνει “έχτισε” αλλά κυρίως σημαίνει ταυτόχρονα: “αφιέρωσε”. (Άρα ο ναός είχε ήδη ξαναχτιστεί, πότε και από ποιόν θα δούμε στην συνέχεια.)
Σε ποιόν αφιέρωσε λοιπόν το ναό ο Αδριανός; Ωραία, υπήρχε ένα σχετικά μικρό -λέει ο Παυσανίας- άγαλμα του Δία στο  άδυτο, αλλά κυρίως υπήρχε ένα... χωράφι αγάλματα του Αδριανού που είχαν στηθεί στο ναό και τον περίβολό του, μια που κάθε πόλη της Αυτοκρατορίας είχε στείλει και από ένα!!! Κυριαρχούσε βέβαια το κολοσσιαίο άγαλμα του Αυτοκράτορα που αφιέρωσαν οι Αθηναίοι, ξεπερνώντας τους πάντες, “ὄπισθε τοῦ ναοῦ”
“ἐνταῦθα εἰκόνες Ἀδριανοῦ δύο μέν εἰσι Θασίου λίθου, δύο δὲ Αἰγυπτίου· χαλκαῖ δὲ ἑστᾶσι πρὸ τῶν κιόνων ἃς Ἀθηναῖοι καλοῦσιν ἀποίκους πόλεις. ὁ μὲν δὴ πᾶς περίβολος σταδίων μάλιστα τεσσάρων ἐστίν, ἀνδριάντων δὲ πλήρης· ἀπὸ γὰρ πόλεως ἑκάστης εἰκὼν Ἀδριανοῦ βασιλέως ἀνάκειται, καὶ σφᾶς ὑπερεβάλοντο Ἀθηναῖοι τὸν κολοσσὸν ἀναθέντες ὄπισθε τοῦ ναοῦ θέας ἄξιον.”
Όπως είπαμε, το “ανέθηκε” δεν σημαίνει απαραίτητα “έχτισε” ή “αποπεράτωσε” όπως το ερμηνεύουν οι Ιστορικοί. Αντίθετα, μάλλον ανανεώθηκε σε αυτόν το ναό η λατρεία του “πνεύματος του Αυτοκράτορα” στο οποίο ήταν αφιερωμένος πραγματικά.

Ποιος τα λέει αυτά;

Ο Ρωμαίος Ιστορικός Gaius Suetonius Tranquillus (69 -122+ μ.Χ.) που ήταν σύγχρονος του Αδριανού   (76-138 μ.Χ.)
Κατ΄αυτόν, ο ναός αποπερατώθηκε από τους ΞΕΝΟΥΣ ηγεμόνες που ήταν υποτελείς του Αυτοκράτορα Αυγούστου, (63 π.Χ. - 14 μ.Χ.) και αφιερώθηκε στον δαίμονα - προστάτη του, το Genius, που πίστευαν πως τον καθοδηγούσε.

Σουετώνιος:
“Όσοι [ξένοι] βασιλιάδες ήταν φίλοι και σύμμαχοι [του Αυγούστου] θεμελίωσαν, ο καθένας στην επικράτειά του από μια πόλη που την έλεγαν Καισάρεια, και όλοι μαζί πήραν μέρος στο σχέδιο να διαθέσουν κεφάλαια για να αποπερατωθεί ο ναός του Ολυμπίου Διός, που είχε ξεκινήσει να χτίζεται τους αρχαίους καιρούς στην Αθήνα, και να τον αφιερώσουν στο δικό του Προστατευτικό του Πνεύμα. (Τζίνι, Genius, ο Προστάτης Άγγελος κάθε ανθρώπου, θα λέγαμε σήμερα.)
Σουετώνιος οι Βίοι των Δώδεκα Καισάρων, Αύγουστος, 60.

Προφανώς λοιπόν ο Αδριανός “ανάθεσε” (ανέθηκε)  το ναό που αποκαλούμε “του Ολυμπίου Διός” από το “Πνεύμα” του Αυγούστου, στο δικό του “Πνεύμα”.

Αυτό λατρεύουν στην πραγματικότητα οι πολυθεϊστές και ο Van-gelis στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Το πνεύμα ενός Ρωμαίου Αυτοκράτορα.
Και αποκαλούν την θρησκεία τους ... “Εθνική” και “Πάτρια”...


Το κείμενο στα Αγγλικά και στα  Λατινικά:
60  1 His friends and allies among the kings each in his own realm founded a city called Caesarea, and all joined in a plan to contribute the funds for finishing the temple of Jupiter Olympius, which was begun at Athens in ancient days, and to dedicate it to his Genius;
60  1 Reges amici atque socii et singuli in suo quisque regno Caesareas urbes condiderunt et cuncti simul aedem Iovis Olympii Athenis antiquitus incohatam perficere communi sumptu destinaverunt Genioque eius dedicare;

Πηγή:

The Lives of the Twelve Caesars by  C. Suetonius Tranquillus published in the Loeb Classical Library, 1913.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου