Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Ευστάθιος Θεσσαλονίκης. Τα αγαθά της Ελευθερίας.

Από την "Άλωση της Θεσσαλονίκης"

"Έτσι λοιπόν, όπως λέει και η Κερκυραϊκή παροιμία με αισχρότητα, και στην δικιά μας πόλη, ας μας έλλειπε αυτή η ελευθερία, γιατί δεν την  κάναμε τίποτα άλλο από το να χέζουμε όπου θέλουμε."

(Στράβων: “Ελευθέρα Κόρκυρα χέζ' όπου θέλεις”)

{Ἐντεῦθεν οὖν κατὰ τὴν κερκυραίαν παροιμίαν ἦν ἐπιλέγειν αἰσχρῶς καὶ τῇ καθ᾿ ἡμᾶς πόλει τὸ ἀπευκταῖον ἐλεύθερον, ὡς ἐξὸν ὂν καὶ ἐν ταύτῃ ἀποπατεῖν, ὅποι ἐθέλει, τὸν βουλόμενον} 

Οποιαδήποτε σχέση με σημερινές καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική....


Έργο Δημήτρη Σκουρτέλη


Ο Άγιος Ευστάθιος Θεσσαλονίκης  ήταν Βυζαντινός λόγιος και ιερωμένος του 12 ου αιώνα. Γεννήθηκε στην Πόλη και έγινε Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης περίπου το 1178. Έγραψε για την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Νορμανδούς το 1185 (στην οποία αιχμαλωτίστηκε).
Το μεγαλύτερο έργο του είναι τα εκτεταμένα ερμηνευτικά του σχόλιά στον Όμηρο. Είχε πρόσβαση σε αρχαίες πηγές που σήμερα έχουν χαθεί, έτσι οι πληροφορίες που δίνει είναι ανεκτίμητες. Η αρχαιογνωσία του ήταν εκτεταμένη, ο σεβασμός στις πηγές του υποδειγματικός, η μέθοδός του βαθιά επιστημονική. 
Προσωπικά, τον θεωρώ ως τον σημαντικότερο αναλυτή των ομηρικών επών διαχρονικά και παγκόσμια. Ήταν, προφανώς, ο πιο μορφωμένος άνθρωπος της εποχής του. Ο θαυμασμός του προς την Ελληνική αρχαιότητα προηγήθηκε κατά πολλούς αιώνες της περίφημης Ιταλικής "Αναγέννησης".
Αγιοποιήθηκε το 1988.

Τα έργα του, εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου