Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Εθισμός στο internet και η θεραπεία του.



Ο εθισμός στο internet περιλαμβάνει διάφορες εθιστικές συμπεριφορές, όπως:

-Διαρκής αναζήτηση πληροφοριών και ειδήσεων σε forum και ιστοσελίδες,
-Διαρκής ενασχόληση με video games ή παιχνίδια ρόλων,
-Το chatting και την on line συζήτηση.
-Ενασχόληση με ιστοσελίδες, forum, chat ερωτικού περιεχομένου,
-Ανάληψη στοιχημάτων on line καθώς και του τζόγου μέσω internet,
-Αγορές μέσω διαδικτύου.


Η συγκεκριμένη παθολογία είναι πολυεξάρτηση, καθώς οι on line εθιστικές συμπεριφορές περιπλέκονται και αλληλοκαλύπτονται.

Η αυξημένη επιθυμία να πραγματοποιήσει κάποιες από τις παραπάνω συμπεριφορές, η απογοήτευση και το ψυχικό κενό που ακολουθεί την αποστέρηση από αυτές αποτελούν χαρακτηριστικά σημεία προβληματικής χρήσης ή εξάρτησης στο διαδίκτυο. Το διαδίκτυο συχνά επιφέρει μια απόδραση στην εικονική πραγματικότητα (virtual reality). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί εξαρτημένοι στο διαδίκτυο να αποκτούν την ανάγκη να κρύβονται πίσω από την εικονική πραγματικότητα για να επικοινωνήσουν σε προσωπικό επίπεδο.


Η θεραπευτική παρέμβαση έγκειται στην αναζήτηση μιας νέας ισορροπίας. Ο θεραπευτής εξερευνά μαζί με τον θεραπευόμενο την ανάγκη για τη χρήση του virtual και δεσμεύεται σε μια διαδικασία αναζήτησης μιας καινούριας ουσιαστικής ψυχικής ισορροπίας, που δεν βασίζεται σε εθιστικές σχέσεις και συμπεριφορές.


Συγκεκριμένα, ο θεραπευτής ψυχίατρος κάνει “φίλο” (add) στο facebook τον εθισμένο, (και στα κρυφά τους προφίλ) τον βάζει στις ανάλογες on line ομάδες και σελίδες του facebook, τον προσθέτει στο Google+, ανοίγει τα hangouts, τον κάνει follow στο Twitter, τον μπάζει και στα ανάλογα forum, και έτσι αρχίζουν την on line θεραπεία, με τα like, τα +, και τα κατάλληλα σχόλια, tweets, e-mail και μηνύματα. Η πρόοδος της απεξάρτησης καταγράφεται σε ανάλογες καθημερινές αναρτήσεις τόσο στο blog του γιατρού όσο και σε αυτό του εθισμένου. Με την αποθεραπεία, το περιληπτικό ιστορικό καταθέτεται σε ένα ειδικό site.


Έτσι γίνεται η απεξάρτηση από το internet, για!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου