Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Η Αφροδίτη στην Κωνσταντινούπολη

Ο Μέγας Κωνσταντίνος ήταν αρκετά ρεαλιστής. 
Δεν μπόρεσε να απαγορεύσει την πορνεία στη νέα του Πόλη, αλλά τουλάχιστον την περιόρισε στο εσωτερικό ενός μεγάλου κτιρίου.  
Απόξω έβαλε και ένα άγαλμα της Αφροδίτης να μην χάνονται οι πελάτες. 
Το άγαλμα όμως είχε ηθικές τάσεις. 

Το θέμα είναι το τι γίνονταν έξω από αυτό το κτίριο...


Μια ματιά στα ήθη και τα έθιμα της (υποτίθεται) χριστιανικής Κωνσταντινούπολης


Πιθανό άγαλμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου

Πάτρια Κωνσταντινουπόλεως. Π., 65 (120, ρνβ')
(μετάφρ. Δημήτρη Σκουρτέλη)


ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΞΕΝΩΝΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ

"Στο μέρος που το λένε Ζεύγμα, πάνω στο λόφο, εκεί που φαίνεται μακρύ κτίριο νοσοκομείου, το είχε χτίσει ο Κωνσταντίνος ο Μέγας για πορνείο. (έγινε μετά σπίτι του πατρικίου Ισιδώρου. μετά μονή γυναικεία και ο Θεόφιλος το έκανε ξενώνα) 


Ρωμαϊκό πορνείο


Εκεί στέκονταν σε κολώνα σκαλισμένη η Αφροδίτη. Οι εραστές έρχονταν να συνουσιαστούν με τις μοιχαλίδες που κατοικούσαν εκεί, γιατί εκτός του κτιρίου δεν εύρισκες ούτε άλλο πορνείο ούτε γυναίκα πόρνη. Μέσα δε στο κτίριο υπήρχαν χωρίσματα μεταξύ των κιόνων, με κουρτίνες και κρίκους. Και έτσι εκεί ευχαριστιώνταν οι εραστές με ασωτεία.




Η δε κολώνα" (της Αφροδίτης) "ήταν σημάδι για τις τίμιες γυναίκες και τις παρθένες, είτε ήταν πλούσιες η φτωχές. Αν έσπαγε η παρθενιά κάποιας και το έκρυβαν πολλοί ή λίγοι, οι γονείς και οι φίλοι έλεγαν σε αυτήν:
 

"να πάμε στο άγαλμα της Αφροδίτης και εκεί θα ελεγχθείς"
Εκεί λοιπόν, όταν αυτές σίμωναν, αν ήταν άμεμπτες πέρναγαν μπροστά χωρίς να πάθουν τίποτα. Αν όμως είχε μιανθεί η σπάσει η παρθενιά τους, μόλις πλησίαζαν στην κολώνα όπου βρίσκονταν το άγαλμα, με το ζόρι και χωρίς να θέλουν να ελεγχθούν, αμέσως σκοτίζονταν βαριά και αμέσως σήκωναν τα φουστάνια τους και φανέρωναν τα γεννητικά τους όργανα. 

Με τον ίδιο τρόπο, και οι παντρεμένες, αν μοίχευαν κρυφά, πάθαιναν τα ίδια. Και όλοι θαύμαζαν και πίστευαν πως ήταν πόρνες, μια που το ομολογούσαν οι ίδιες. 




Μάλιστα, η γυναικάδελφη του κουροπαλάτη Ιουστίνου κατάστρεψε την κολώνα, γιατί, επειδή είχε μοιχεύσει, φανερώθηκε και αυτηνής το γεννητικό όργανο, όταν πέρναγε από εκεί καβάλλα, για να πάει στο λουτρό των Βλαχερνών, μια που λόγω εξαιρετικά μεγάλων βροχών δεν μπορούσε να πάει διά θαλάσσης με κάποιο βασιλικό δρόμωνα."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου