Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

καλλιτεχνικοί διάλογοι


(Συζητούν δυο εικαστικοί καλλιτέχνες, ο Δημήτριος και ο Αναστάσιος, μπρός σε έναν πίνακα που παριστάνει μια κοπέλα μέσα σε ένα αμάξι..  Δεν νομίζω ότι θα καταλάβουμε τίποτα…)



ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. Η εν λόγω εικαστική δημιουργία είναι εκπαιδευτικής φύσεως, μολοντούτο, στην πλαστική της έκφανση ενυπάρχει μια λυρική μετουσίωση στη φόρμα και το περιεχόμενο, μέσα από μια ολοκληρωμένη αισθητικά σκηνοθετική άποψη, που καθετοποιεί τον ερωτισμό του υποκείμενου απέναντι στο αντικείμενο του πόθου του, που συμβολικά ταξιδεύει σε τετράτροχο, υποδηλώνοντας την υποταγή των τεσσάρων Στοιχειακών στην δύναμη του Έρωτα.
Υπονοεί βέβαια ο δημιουργός την αυτοαναφλεγόμενη  διαδραστική περιδίνηση της εικαστικής δράσης, που δεν αποτελεί νεολογισμό, αλλά δομημένη θέση εικαστικής παρέμβασης σε όλες τις χροϊκές κλίμακες του επιστητού.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ. Ανυπερθέτως. Η αυτοανάφλεξη αποτελεί κοινωνικό δεδομένο που προϋποθέτει αισθητική αναδιάταξη του κοινωνικού προτσές, μέσα από την αδιάλειπτη υπερβατικότητα του Όλου και του Μέρους, φίλε μου.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. Αυτή η διευκρίνηση ήταν πράγματι απαραίτητη, φίλτατε Τάσο....
Υποβολιμιαία όμως, θα θεωρηθεί η μελέτη, και τελικά ή εκούσια προβολή της παραφιλολογίας γύρω από τα εικαστικά δρώμενα που εκ παραδρομής υποθάλπτει τα συνθετικά πειράματα των νεο-πρωτοπόρων ανεικονικών αναμορφωτών. Η Κατάφαση της φαύλης νεοκλασικής αντίληψης καταρρακώνει την εκφραστικότητα και κατηγορηματικοτητα της Νευτώνειας χρωματολογίας, ζητούμενο της σύγχρονης οπτικής επίφασης.




ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ. Βρε Δημήτρη, πάντα ξεχνάς να υπογραμμίσεις το σαθρό υπόστρωμα της παρεμβατικής μεθόδου στην αναλυτική επιβάρυνση του πολιτικού χαρακτήρα μιας εικαστικής παρέμβασης... Γίνεσαι τελικά κουραστικός βρε παιδί μου...

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. Μα, απλούστερη ανάλυση της υποβάθμισης του κοινωνικού χαρακτήρα των εικαστικών παραμέτρων δεν μπορεί να υπάρξει!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ. Και ο αστικός χαρακτήρας της πολωτικής παρέμβασης που επιχειρήθηκε; Πως αναλύεις έτσι πρόχειρα; Γιατί δεν αντιλαμβάνεσαι την υποβόσκουσα μέθεξη των Επικούρειων αντιλήψεων με αυτές του Νεοφιλελεύθερου Τεχνοκρατισμού;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. Τι να πω Δάσκαλε...

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ. Ευχαριστώ. Πιστεύω πως η παρατήρησή μου αγκαλιάζει τα τεκταινόμενα σφαιρικά.
Άκου Δημήτριε, εγώ σου έμαθα όσα ξέρεις, ειδικά στον τομέα των διαδράσεων της αντωτικής κοινωνικής πολυδιάσπασης που δημιουργείται από τις μικρές. αλλά εναργείς. έντεχνες εικαστικές επεμβάσεις.  
Και όπως είπε ο Ηρόδοτος για τις γυναίκες, «δῆλα γὰρ δὴ ὅτι, εἰ μὴ αὐταὶ ἐβούλοντο, οὐκ ἂν ἡρπάζοντο…»

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Καλά τον είπε ο Πλούταρχος «κακοήθη»

Ωραία κοπέλα όμως…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου