Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Η αρκούδα-Πνεύμα




Στην δυτική ακτή του Καναδά, στα πυκνά δάση της Βρετανικής Κολομβίας, ζουν λευκές αρκούδες που δεν σχετίζονται με τις γνωστές μας πολικές αρκούδες. Αποτελούν υποείδος της Αμερικανικής Μαύρης Αρκούδας -ένα είδος μικρότερο από την Γκρίζλι.

Αυτές οι αρκούδες ονομάζονται “Αρκούδες Κερμόντε” από τον Francis Kermode, που ερεύνησε το είδος. Επίσης ονομάζονται “Αρκούδες-πνεύματα” ενώ το επίσημο όνομά τους είναι: Ursus americanus kermodei. Υπολογίζουν πως αντιστοιχούν στο 10% του πληθυσμού της Μαύρης Αρκούδας στην περιοχή όπου ζουν.

Αυτές οι άσπρες αρκούδες δεν είναι αλμπίνοι, δηλαδή δεν πάσχουν από έλλειψη μελανίνης. Είναι απλά... άσπρες. Ενώ είναι ανεξάρτητο υποείδος, συχνά άσπρες αρκούδες γεννιόνται από μαύρες, αλλά δεν ανήκουν στο είδος americanus kermodei.

Θεωρείται πως το άσπρο χρώμα είναι μια προσαρμογή που βοηθά στο πιάσιμο του σολωμού στα ποτάμια, μια που το ψάρι, μέσα από το νερό, βλέπει την άσπρη αρκούδα πιο δύσκολα, με αποτέλεσμα η αρκούδα Κερμόντε να έχει 30% περισσότερες επιτυχίες από τις μαύρες. Αλλοι όμως το αποδίδουν σε κάποιο αδρανές γονίδιο.
Η αρσενική αρκούδα-πνεύμα ζυγίζει 225 κιλά και όταν σταθεί όρθια φτάνει τα 1,85 μέτρα. Η γκρίζλι ή η πολική περισσότερο, είναι πολύ μεγαλύτερες.

Μια ιδέα του εκπληκτικού φυσικού περιβάλλοντος της Άσπρης Αρκούδας

Η αρκούδα -πνεύμα είναι από τις ηρεμότερες αρκούδες. Επιτίθεται σπάνια στον άνθρωπο, και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όπως όταν απειλούνται τα μικρά της. Άλλωστε, από όλα τα είδη αρκούδας είναι αυτό που έρχεται σε ελάχιστη επαφή με τον άνθρωπο, χάρη στην προστασία των Ινδιάνων, αρχικά, και τώρα του κράτους, με αποτέλεσμα να μην φοβάται αλλά και να μην επιτίθεται. Το ζώο έχει γίνει έμβλημα της Βρετανικής Κολομβίας από το 2006. Αυτήν την στιγμή, όποιος πυροβολήσει λευκή αρκούδα, πληρώνει πρόστιμο που ανέρχεται στα 70.000 ευρώ!



Η αρκούδα Κερμόντε είναι από τα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Υπολογίζουν πως μένουν μόνο 520 άτομα, περίπου, και μόνο μία από αυτές ζει σε αιχμαλωσία (πρόκειται για ένα κουταβάκι που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο το 2012) Το περιβάλλον τους απειλείται από την υλοτομία και από αγωγούς που περνάνε από την περιοχή τους, γεγονός που δημιούργησε πολλές αντιδράσεις. Αυτήν την στιγμή ζει σε μια πυκνά δασωμένη περιοχή 65.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με ακτές μήκους 400 χιλιομέτρων, καθώς και στα παράκτια νησιά.


Όπως είναι φυσικό, το λευκό της χρώμα δημιούργησε πολλούς μύθους στον ντόπιο πληθυσμό των Ινδιάνων, όπου ήδη το τοτέμ της αρκούδας είχε ισχυρό συμβολισμό, θεραπείας, δημιουργικής απομόνωσης, ηγεσίας, ανδρείας, και μαχητικότητας. Το ζώο είναι τόσο ιερό που οι Ινδιάνοι της περιοχής κράτησαν την ύπαρξη της άσπρης αρκούδας μυστική από τους δυτικούς κυνηγούς για αιώνες, και έτσι κατάφεραν να την γλυτώσουν από την εξαφάνιση.




Σύμφωνα με ένα μύθο των Ινδιάνων Κιτασού, ο Δημιουργός, έστειλε το Κοράκι να κάνει τον κόσμο πράσινο, και τότε έκανε μερικές αρκούδες άσπρες για να μην ξεχαστεί πως κάποια εποχή, ήταν σκεπασμένος με χιόνια.



23 σχόλια:

  1. Το ζώο είναι τόσο ιερό που οι Ινδιάνοι της περιοχής κράτησαν την ύπαρξη της άσπρης αρκούδας μυστική από τους δυτικούς κυνηγούς για αιώνες, και έτσι κατάφεραν να την γλυτώσουν από την εξαφάνιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τόσο αθώος κι αγαθός; Νάσαι πάντα καλά φίλε!!!

      Διαγραφή
    2. Οσον αφορά τα ζώα είμαι αγαθός. Όσον αφορά τους ανθρώπους γίνομαι... αρκούδα! Ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή
    3. ... και τους αποφεύγεις για να μην πληγωθείς. Δυστυχώς όμως, η απομόνωση μας κάνει ακόμα πιο εκμεταλλεύσιμους. Ex fortitudine scientia.

      Διαγραφή
  2. Δημήτρη, κατέβασε αυτά που ανέβασες για τον Λιαντίνη. Είναι ντροπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πονάτε έ;
    Μα ακόμα δεν αρχίσατε να νοιώθετε τι πάει να πει πόνος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και γιατί να μην κατεβάσω όλο αυτό να μην στενοχωριέστε ε;

    https://sites.google.com/site/archaiaelladaealetheia/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δημήτρη με παρεξηγείς. Δικαιωμά σου είναι να ανεβάζεις και να κατεβάζεις ό,τι θέλεις. Αλλοίμονο να στενοχωριώμουνα με αυτά που ανέβασες. Έχω ζωή φίλε. Αλλά λυπάμε (πράγματι) που το θεωρείς καθήκον σου να κάνεις τους άλλους να πονάνε. Όσον αφορά τον Λιαντίνη, απλώς το θεωρώ λίγο περιέργο για έναν ευαίσθητο αγιογράφο, που αγαπάει τα ζώα, να χλευάζει κάποιον που αυτοκτόνησε (όποιος και να είναι αυτός). Εγώ δεν έχω ήρωες. Εάν δεν ανέβαζες το άρθρο για την αρκούδα δεν θα σου έλεγα τίποτα. Γράφε έννοια σου, από μένα no problem :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αφού υπάρχουν λογικοί (!!!) άνθρωποι που θαυμάζουν έναν που αυτοκτόνησε ας υπάρξει και ένας παράλογος που τον χλευάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάλι δεν κατάλαβες. Εσύ το έγραψες, στο κάτω-κάτω; Τέσπα, νομίζω πως με πέρασες γι' αυτόν που σου έστειλε τις απειλές, αλλοιώς δεν εξηγείται αυτό που μου έγραψες.

      Διαγραφή
  7. "Μα ακόμα δεν αρχίσατε να νοιώθετε τι πάει να πει πόνος..."
    Wow.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Girit Giritli18 Ιουνίου 2014 - 12:06 μ.μ.
    Ναι φιάτε, αλλά εσύ μας έταξες συνέχεια για τον αυτοκτονούντα. Ανέβασε κι άλλα να ξεκαρδιστούμε στα γέλια :-))
    Girit Giritli18 Ιουνίου 2014 - 2:29 μ.μ.
    Για τον Διαντίνη, που αυτοκτόνησε, να γράψετε. Θα έχει μεγάλη πλάκα, φιάτε. Τέσπα... θα περιμένω να έρθει η καλλιτεχνική σας έμπνευση, μεταξύ εικόνων :-p
    ----------------------
    Για εξήγησέ μου την μεταστροφή σου, και μετά θα σου εξηγήσω και εγώ αν είσαι απο αυτούς που απειλούν ή όχι μικρέ μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε ειρωνευόμουνα... μεγάλε. Εσύ με δουλεύεις; Είσαι τόσο αγαθοτέτοιος; Εσένα βρήκα να βρίσω, γιε Μακρονησιώτη; Άνοιξε τα μάτια σου αγόρι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΥΓ Ξέρεις πόσοι αυτοκτόνησαν στην εξορία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είμαι γιος Μακρονησιώτη αλλά ανηψιός Χίτη. Διάλεξε και πάρε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Διαλέγω τον πρώτο, αλλά κατανοώ την θέση του δευτέρου :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και αυτά τα μαύρα χρόνια ξανάρχονται όταν ορισμένοι οπαδοί του Λιαντινη καλούν σε αιματοχυσία. Μέσα στον Παστουρμά υπάρχουν λινκ σε σάιτ που ξεπερνούν σε απειλές καθε διακηρυξη των Ναζί. Μερικά λόγια του Παστουρμά είναι αντιγραμμένα από εκει. Ίσως νόμιζες πως αυτά περί απειλών κατά της ζωής μου είναι διαφημιστικό παραμύθι. Θα σε συμβούλευα να απασχοληθείς μαζί τους και όχι με μένα. Αλλά μάλλον τους φοβάσαι. Εγώ όχι. Σίγουρα φοβάσαι γιατί είσαι με ψευδώνυμο. Σταμάτα λοιπόν να με απασχολείς σε παρακαλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Ίσως νόμιζες πως αυτά περί απειλών κατά της ζωής μου είναι διαφημιστικό παραμύθι." Ενώ εσύ πίστευες πως τα 'γραψα εγώ.

    Ξέρω ποιος έγραψε το άρθρο, και ποιος σε απείλησε. Δεν υπάρχει λόγος να τα πάρεις στα σοβαρά, μα ούτε κι εγώ να φοβηθώ.

    "... οπαδοί του Λιαντινη καλούν σε αιματοχυσία." Μπρρρ

    Τώρα κατάλαβα γιατί αποφεύγεις τους ανθρώπους. Σόρρυ για την ενόχλα ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ευχαριστώ λοιπόν που παίρνεις εμένα στα σοβαρά και ασχολείσαι μαζί μου, ενώ τα αποβράσματα δεν τα παίρνεις σοβαρα και δεν ασχολείσαι.
    Οσο για το τι λέω και ξελέω,.. Το έμαθα από σένα. Κάνω κακά ή καλά όταν εφαρμόζω τις μεθόδους σου; κύριε "Ψευδώνυμο-γιατι-φοβάμαι-να-γραψω-το-όνομά-μου";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης θέλω να μου αποδείξεις πως αποφεύγω τους ανθρώπους, διότι το ίντερνετ είναι γεμάτο με φωτογραφίες μου σε δημόσιες εκδηλώσεις, αλλά και με παρέες. Τώρα αν είσαι κάποιος που επιδίωξε την παρέα μου και την αρνήθηκα, μην απογοητεύεσαι, θα βρεθεί κάποιος βλάκας να σε γλυτώσει από την μοναξιά σου.

      Διαγραφή
    2. Λες να φοβάμαι αυτούς που απειλούν εσένα; LOL Τα αποβράσματα τα γνωρίζω, γι' αυτό δεν τα παίρνω στα σοβαρά.

      Εσύ είπες "Όσον αφορά τους ανθρώπους γίνομαι... αρκούδα!", αλλά ίσως το κατάλαβα λάθος. Το αν έχεις εσύ παρέα ή όχι, είναι δική σου δουλειά. Δεν μου πέφτει λόγος.

      Εάν δεν με συκοφαντούσες πως σε απείλησα, δεν θα σου ξανα-απαντούσα. Δεν μπορώ να καταλάβω όμως γιατί με βρίζεις, αφού σε έπεισα πως δεν σε απείλησα.

      Διαγραφή
  16. Αν ήξερα πως έχεις καλή καρδιά, δεν θα σε ειρωνευόμουν. Το κατάλαβα αργότερα. Συγνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή