Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Παλαβοί φιλόσοφοι: Περίανδρος, Σωκράτης, Αναξαγόρας, Αρίστιππος

Ασπασία και Αλκιβιαδης
Πηγή Wikimedia Commons


Περίανδρος.

Για να μην βρεθεί ο τάφος του έκανε το εξής «σοφό»: Είπε σε δυο νεαρούς να σκοτώσουν και να θάψουν όποιον συναντήσουν (και κανόνισε να είναι αυτός ο ίδιος) Είχε διατάξει άλλους τέσσερις να σκοτώσουν τους πρώτους δύο και μετά άλλους, περισσότερους, να σκοτώσουν τους τέσσερις…
( Διογένης Λαέρτιος «Λέγουσι δέ τινες ὡς θελήσας αὐτοῦ τὸν τάφον μὴ γνωσθῆναι, τοιοῦτόν τι ἐμηχανήσατο. Δυσὶν ἐκέλευσε νεανίσκοις, δείξας τινὰ ὁδόν, ἐξελθεῖν νύκτωρ καὶ τὸν ἀπαντήσαντα ἀνελεῖν καὶ θάψαι. ἔπειτα βαδίζειν ἄλλους τε κατὰ τούτων τέτταρας, καὶ ἀνελόντας θάψαι. πάλιν τε κατὰ τούτων πλείονας. Καὶ οὕτως αὐτὸς τοῖς πρώτοις ἐντυχὼν ἀνῃρέθη»)


Σωκράτης
Κάποιος τον κλώτσησε, και του είπαν να του κάνει μήνυση. Και απάντησε: «αν με κλωτσήσει γάιδαρος μήνυση θα του κάνω;»

«Αμα χάσετε κανένα δούλο τον ψάχνετε, άμα χάσετε την αρετή δε σας νοιάζει» έλεγε.

«Αδικα σε σκοτώνουν» του είπαν «δηλαδή καλύτερα θα ήταν να με σκότωναν δίκαια;» απάντησε

Του έβαλε τις φωνές η γυναίκα του και μετά τον περίλουσε και με τη σκάφη. «το είπα εγώ. Αμα βροντάει η Ξανθίππη, βρέχει μετά» είπε.

Τον ρώτησαν πως ανέχεται τις φωνές της γυναίκας του. «Γιατί οι χήνες οι δικές σας δεν φωνάζουν;» ρώτησε. «μα αυτές κάνουν αυγά» του είπαν.  «και η Ξανθίππη παιδιά» απάντησε.

Του είπε ο Λυσίας: «δηλαδή, όποιο επιχείρημα σε βολεύει είναι και καλό;» «ακριβώς. Σαν τα ρούχα και τα παπούτσια» απάντησε.

Είχε μαθητή και φίλο τον Αισχίνη, που ήταν γιός αλλαντοποιού. Και γι αυτό έλεγε «Οι μόνοι που με εκτιμούν είναι οι σαλαμοπώλες»


Ανάχαρσις (Σκύθης)


«Απορώ, πως στην Ελλάδα διαγωνίζονται οι ειδικοί αλλά τους κρίνουν οι ανειδίκευτοι»

«ποιά είναι τα ασφαλέστερα πλοία» τον ρώτησαν «αυτά που είναι τραβηγμένα στη στεριά», απάντησε

Μύσων


Τον είδανε να γελάει μόνος του στην ερημιά και τον ρώτησαν τον λόγο. «γελάω ακριβώς γιατί είμαι μόνος μου» απάντησε.

Αναξαγόρας


«δεν σε νοιάζει η πατρίδα σου» του είπαν. «με νοιάζει και πολύ μάλιστα» απάντησε, δείχνοντας τον ουρανό.


Όταν του είπαν πως τα παιδιά του πέθαναν απάντησε «το ήξερα πως τα γέννησα θνητά»

Αρίστιππος


Ο τύραννος Διονύσιος των Συρακουσών του έφερε τρεις εταίρες και του είπε να διαλέξει μία. Αυτός είπε: «δεν νομίζω πως συνέφερε στον Πάρη που διάλεξε μία» Λένε πως τις πήγε μέχρι την πόρτα του, για να μην προσβάλλει τον τύραννο και μετά τις έδιωξε.


«Τι ξεχωρίζει τους φιλόσοφους από τους άλλους ανθρώπους;» τον ρώτησαν. «Αν καταργηθούν όλοι οι νόμοι, εμείς πάλι με τον ίδιο τρόπο θα ζούμε» απάντησε.

Μπήκε στο σπίτι μιας εταίρας και ένας νεαρός που ήταν εκεί ντράπηκε και κοκκίνησε. «μην ντρέπεσαι που μπήκες, να ντραπείς αν δεν μπορείς να βγείς» του είπε.

Έπλεε μια μέρα προς την Κόρινθο και φοβήθηκε τη θάλασσα. «σιγά τον φιλόσοφο» του είπαν. «εμείς οι άλλοι δεν φοβόμαστε» «μα δεν κινδυνεύουν ίδιας ποιότητας άνθρωποι» απάντησε.

Τον ρώτησε κάποιος τι θα κερδίσει ο γιος του αν γίνει μαθητής του. «Να, όταν πηγαίνει στο θέατρο δεν θα είναι κοτρώνα που κάθεται πάνω σε κοτρώνες» απάντησε.

«Τι διαφέρει ο σοφός από τον άσοφο;» τον ρώτησαν. «πάρε τους τα πάντα, άσε τους και τους δυο γυμνούς, στείλε τους κάπου που κανείς δεν τους γνωρίζει, και τότε θα μάθεις» απάντησε.

Τον κατηγόρησαν πως συζούσε με μια εταίρα. «δηλαδή εσύ δεν θα έμενες σε σπίτι που πριν έμεναν άλλοι; ή δεν θα ταξίδευες σε πλοίο που ταξίδεψαν άλλοι πριν;» απάντησε.

Τον κατηγορούσαν πως τα είχε και με την εταίρα Λαΐδα. «Την έχω, δεν με έχει. Το να κυριαρχείς πάνω στις ηδονές και να μην νικιέσαι από αυτές μετράει, όχι να απέχεις.» Απάντησε

Του έδειξε ένας το, πράγματι ,πολυτελές σπίτι του και αυτός τον έφτυσε στα μούτρα: «όλα τα άλλα ήταν πολύ λαμπερά και έβρισκα πιο βρώμικο μέρος να φτύσω» είπε

Μια μέρα είχε βάλει αρώματα και του είπαν ειρωνικά: «καλέ ποιος μοσχομυρίζει;» «Εγώ» απάντησε «και ο δυστυχής βασιλιάς της Περσίας»

Είχε βάλει τον δούλο του να του κουβαλάει τα χρήματα και ο κακομοίρης ζορίζονταν από το βάρος. «Πέτα παιδί μου όσο δεν μπορείς να κουβαλήσεις και κράτα το υπόλοιπο» του είπε


Τον ρώτησε ο τύραννος Διονύσιος γιατί έχει έρθει στην αυλή του και του απάντησε «Για να σου δώσω αυτά που έχω και να πάρω αυτά που δεν έχω.» άλλοι λένε πως απάντησε: «αν ήθελα σοφία θα πήγαινα στον Σωκράτη, τώρα θέλω λεφτά και ήρθα εδώ»

Του είπε μια εταίρα: «είμαι έγκυος στο παιδί σου» «αν μπεις σε βάτα ξέρεις ποιο αγκάθι σε τσίμπησε;» της απάντησε.

Τον κατηγόρησαν πως απέρριψε το παιδί του. «και τη ροχάλα και τις ψείρες, αν και είναι από το σώμα μου, τις απορρίπτω γιατί τις σιχαίνομαι» απάντησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου