Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Το Σπαθί του Στάλινγκραντ

Πηγή εικόνας: http://orientalreview.org/2013/02/02/the-sword-of-stalingrad/


Το "Σπαθί του Στάλινγκραντ" δόθηκε σαν δώρο στους υπερασπιστές του Στάλινγκραντ, κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου από την Μεγάλη Βρετανία με εντολή του Βασιλιά Γεωργίου VI.

Το σπαθί παρουσιάστηκε σε ειδική τελετή κατά την διάρκεια της Συνδιάσκεψης της Τεχεράνης στις 29 Νοεμβρίου του 1943 στον Πρόεδρο και Στρατάρχη της Ε.Σ.Σ.Δ. Ιωσήφ Στάλιν και το επιτελείο του, από τον Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Ουίνστον Τσώρτσιλ, παρουσία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Φράνκλιν Ρούσβελτ.

Ο Τσώρτσιλ το παρουσίασε δηλώνοντας:
"Έχω την διαταγή να παραδώσω αυτό το Ξίφος Τιμής σαν ένδειξη εκτίμησης εκ μέρους του Βρετανικού λαού".
Ο Στάλιν, σιωπηλός, το πήρε και το ασπάστηκε.

Προηγουμένως, το όπλο είχε εκτεθεί σε πολλά μέρη της Μεγάλης Βρετανίας, παίρνοντας διαστάσεις θρησκευτικού προσκυνήματος.

Υπό την επίβλεψη εννεαμελούς επιτροπής, το όπλο σχεδιάστηκε από τον Γκλίντοβ. Είναι του δίχειρου, δίκοπου (αμφίστομου) τύπου, που αποκαλείται "μακριά σπάθη". Το συνολικό του μήκος αγγίζει τα τέσσερα πόδια (περ. 1,22 μ) και η λάμα του έχει μήκος 36 ιντσών (91,44 εκ)

Η λάμα του κατασκευάστηκε από την εταιρεία Wilkinson Sword από ατσάλι του Σέφιλντ. Οι σιδεράδες που την σφυρηλάτησαν ήταν οι Μπίσλι και Ράουζ.

Πάνω στη λάμα χαράχτηκε με οξύ η αφιέρωση:
"Στους ατσαλόκαρδους πολίτες του Στάλινγκραντ. Δώρο του βασιλιά Γεωργίου VI. Ένδειξη της εκτίμησης του Βρετανικού λαού."
από τον καλλιγράφο Όλιβερ, στα Αγγλικά και Ρωσικά.

Ο χρυσοχόος Ντέρμπιν ανέλαβε την διακόσμηση.
Η λαβή περιδέθηκε με χρυσό σύρμα, το σφαίρωμα του σπαθιού αποτελείται από ορυκτό κρύσταλλο, ενώ ο φυλακτήρας είναι ασημένιος και τμηματικά επιχρυσωμένος.
Η θήκη του αποτελείται από κόκκινο δέρμα που διακοσμείται από τρία ρουμπίνια στο κέντρο αντίστοιχων άστρων, και τα οικόσημα της Αγγλίας.
Η κατασκευή του κράτησε τρεις μήνες.

Κατά την διάρκειας της τελετής παράδοσης δεν έλειψαν τα ευτράπελα, μια που το ξίφος ξέφυγε από τα χέρια του Στάλιν και των στρατηγών του.


Το όπλο εκτίθεται στο μουσείο του Στάλινγκραντ (Βόλγογκραντ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου