Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Τρωικός πόλεμος; Τι γνωρίζουμε άραγε;



Ο Όλυμπος της Τροίας, το σημερινό  Tahtalı

Αν διαβάσουμε την Μυθολογία, θα δούμε πως οι ηττημένοι Τρώες... βασίλεψαν στην οικουμένη. 
Όχι μόνο, ως ηττημένοι, έγιναν βασιλιάδες στην... Ελλάδα (πχ ο Έλενος στην Ήπειρο) αλλά έκαναν αποικίες παντού, στην Κύπρο, Σικελία, Ιταλία και Βόρεια Αφρική.

Μια αποικία τους, η Ρώμη, κυβέρνησε όλη την λεκάνη της Μεσογείου. Ακόμα πιο πριν, μαρτυρείται μυθολογικά πως ο αδελφός του Πρίαμου, ο Τιθωνός, ήταν διοικητής ή και βασιλιάς της Ασσυρίας, και οι γιοι του, ο Μέμνονας και ο Ημαθίων, κυβέρνησαν την Αραβία, Αιθιοπία, Ινδία και Μεσοποταμία.

Αν οι Τρώες ήταν κοσμοκράτορες, πως μπορεί η Ελλάδα να έμεινε αλώβητη; Μα... δεν έμεινε. Απλά ο Όμηρος, η κύρια πηγή για το θέμα, σιωπά, ή μάλλον... ψιθυρίζει.

Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι:

ΠΡΩΤΟ ΚΥΜΑ

Ο βασιλιάς της Τροίας Ίλος, που έχτισε και την ακρόπολή της, το Ίλιον, συγκρούστηκε με τον Φρύγα Πέλοπα και τον εξόρισε από την Ασία. Αυτός κατέφυγε στην “Πελοπόννησο” (έτσι την ονόμασε) και έγινε βασιλιάς, ιδρύοντας την δυναστεία των Ατρειδών. Αυτοί, αν και ήταν Ασιάτες, πήραν εκδίκηση από τους Τρώες με τον απόγονο του Πέλοπα, τον Αγαμέμνονα. Αυτό δεν άλλαξε το γεγονός πως ήταν “επήλυδες”, μετανάστες, όπως λέει ο Δίων ο Χρυσόστομος: «...φοβότανε τους Τυνδαρίδες ο Αγαμέμνων. Γιατί γνώριζε πως αν και κυβερνούσε τους Αργίτες, ήταν ξένος και μετανάστης» 1

ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ
[μιλάει η Κασσάνδρα, κόρη του βασιλιά της Τροίας Πριάμου]
“Ο παππούς μου [δηλ ο Ίλος] αφού ερήμωσε τις πεδιάδες της Θράκης
την χώρα των Εορδαίων και τον κάμπο των Γαλαδραίων [Μακεδονικές περιοχές]
σύνορο έστησε στις όχθες του Πηνειού
στέρεο ζυγό στο σβέρκο [των Ελλήνων] βάζοντας δεσμά
με νεανική δύναμη, ο πιο άξιος της γενιάς του.” 2
Τα ίδια λέει και ο Ηρόδοτος: μιλά για έναν μεγάλο στρατό, σχεδόν σαν αυτόν του Ξέρξη,  Τεύκρων  και Μυσών που εισέβαλλαν στην Ελλάδα μέσω Θράκης φτάνοντας μέχρι τον Πηνειό και το Ιόνιο Πέλαγος. "των Μυσών και των Τευκρών, [Τεύκροι ήταν το αρχαίο όνομα των Τρώων από τον βασιλιά τους Τεύκρο] που εκστράτευσαν πριν από τα Τρωικά, τότε που διάβηκαν από τον Βόσπορο στην Ευρώπη, κυρίεψαν όλες τις θρακικές φυλές, κατέβηκαν προς το Ιόνιο πέλαγος και προέλασαν προς το νότο ώς τον ποταμό Πηνειό." 3
Ετσι, το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας (Μακεδονία, Ηπειρος, Θεσσαλία, Πελοπόννησος) βρίσκονταν υπό Τρωική διοίκηση και επιρροή.

ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ

Η αφήγηση του Δίκτη και του Δάρη μιλά για εισβολή του Εκτορα και του Πάρη στην Ελλάδα που κατέληξε στην απαγωγή της Ελένης. Μαρτυρείται πως ο Πάρης συγκρούστηκε με τον Αχιλλέα στην Θεσσαλία, ενώ ο Έκτορας κούρσεψε την Τροιζήνα,  4 και πρέπει να έφτασε μέχρι το Άργος, του οποίου, κατά τον Όμηρο, γνωρίζει μέχρι και τα ονόματα των πηγών του!  5

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μνημονεύεται Πρώτη άλωση της Τροίας από τον Ηρακλή. Η πόλη όμως δεν καταστράφηκε. Δεν μπορούμε να πούμε αν η πρώτη Τρωική εισβολή ήταν αποτέλεσμά της (πολύ πιθανό) ή αν η επίθεση του Ηρακλή ήταν η πρώτη απάντηση στην Τρωική Κατοχή.
Δεν ξέρουμε πως και πότε εκδιώχτηκαν οι Τρώες και οι Μυσοί του Ίλου από την Ελλάδα. Το μόνο που μπορούμε να υποθέσουμε, είναι πως αν ενοποιήσουμε τις παραπάνω αφηγήσεις, η εκδίωξη των Τρώων από την Ελλάδα πρέπει να έγινε με τις συγκρούσεις που αναφέρονται στο τρίτο κύμα. Οι Τρώες συμπτύχθηκαν παίρνοντας μαζί ομήρους. Φυσικά ακολούθησε ο Τρωικός πόλεμος, και η Ελλάδα κατοχύρωσε την ανεξαρτησία της.
Αναρωτιόμαστε γιατί ο Όμηρος δεν αναφέρει τα παραπάνω. Αναρωτιόμαστε γιατί δεν εμφανίζει τον πόλεμο των Ελλήνων σαν αγώνα για την Ελευθερία τους, όπως ήταν πράγματι. Αν προσέξουμε πως αποκαλεί την Τροία “ιερή”, θα καταλάβουμε πολλά, ειδικά αν υπολογίσουμε πως ο Όλυμπος ήταν Τρωικό βουνό, και η λέξη δεν μπορεί να ετυμολογηθεί στα Ελληνικά...

Σταματάω εδώ, δι ευχών των Τρώων θεών μας, που μας κουβάλησαν εδώ με την κατάκτησή τους. 

Υπάρχουν στοιχεία και για παλιότερες εκστρατείες ή μάλλον επεμβάσεις των Τρώων στην Ελλάδα, αλλά αυτές συνάγονται συμπερασματικά και δεν αναφέρονται κατηγορηματικά από κάποιον αρχαίο συγγραφέα.
Αν θέλετε, μπορείτε να δείτε τα επιπλέον στοιχεία εδώ στο κεφάλαιο 

"Σαράντα -παλικάρια από την Τροία"-  "επτά επί Θήβας":

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1 Δίων Χρυσόστομος, Τρωικός.
2 Λυκόφρων, Κασσάνδρα, 1341-1345
3  Ηρόδοτος, 7, 20.
4 Πλούταρχος, Θησεύς, 34. Ο συγγραφέας λέει πως το βρήκε στα (χαμένα) «Αττικά» του Ίστρου, και κρίνει την αφήγηση ως παράλογη. Δεν νομίζω πως  μιλά για την επιδρομή, μόνο για την απαγωγή της μητέρας του Θησέα από τον Έκτορα.
5 Ιλιάδα, Ζ, 457. Λέει στη γυναίκα του ότι θα αιχμαλωτιστεί, θα την πάρουν στο Άργος, «…κι από τη Μεσσηίδα ή την Υπέρεια θα σου λέν νερό να φέρεις…» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου